Skriftlig spørsmål fra Sylvi Listhaug (FrP) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:2990 (2022-2023)
Innlevert: 24.08.2023
Sendt: 25.08.2023
Besvart: 31.08.2023 av helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol

Sylvi Listhaug (FrP)

Spørsmål

Sylvi Listhaug (FrP): Når kan pasienter med den svært sjeldne sykdommen Pompes forvente at den såkalte hurtige metodevurderingen av enzymerstatningsbehandlingen Myozyme som ble bestilt 20. juni 2022 er ferdig, og det kan bli tatt en beslutning i Nye Metoder at behandlingen skal tilbys alle Pompes-pasienter i Norge?

Begrunnelse

Pompes sykdom er en sjelden nevromuskulær sykdom som gradvis svekker muskulaturen. I dag har syv pasienter den sjeldne sykdommen i Norge. Det er kun en pasient med sykdommen som ikke får enzymerstatningsbehandlingen Myozyme i dag, og han har fått avslag på behandlingen av Helse Møre og Romsdal.
Spørsmålsstiller stilte et skriftlig spørsmål til helseministeren om forskjellbehandlingen av pasienter med Pompes sykdom i fjor, fordi det bryter med prinsippet om at alle skal ha rett på de samme helsetjenestene uavhengig av bosted.
31. august i fjor ble spørsmålet besvart av statsråden. I svaret fremkom det at det ble bestilt en hurtig metodevurdering med en kost-nytte-vurdering den 20. juni samme år. Siden den datoen er det ikke lagt inn noe ny informasjon om godkjenningen av behandlingen på nettsiden til Nye metoder. Den såkalte hurtige metodevurderingen har tatt over 14 måneder.
Dette er enda et eksempel på at det tar alt for lang tid å få godkjent livsviktige medisiner, på tross av at statsråden har lovet å få ned saksbehandlingstiden. Det er også uforståelig at det skal ta så lang tid å vurdere en behandling som har blitt tilbudt seks Pompes-pasienter i Norge siden 2006.

Ingvild Kjerkol (A)

Svar

Ingvild Kjerkol: Som representanten Listhaug kjenner til har Stortinget sluttet seg til prinsippene for prioritering som gjelder i helse- og omsorgstjenesten. Det betyr blant annet at bruk av legemidler skal vurderes opp mot prinsippene for prioritering, uavhengig av hvem som har finansieringsansvaret.
De fire regionale helseforetakene har siden 2019 overtatt finansieringsansvaret for rundt 70 virkestoffer som tidligere var finansiert over folketrygden. I forbindelse med dette er det besluttet at de regionale helseforetakene skal gjennomgå de overførte legemidlene og vurdere hvilke legemidler som er aktuelle for metodevurdering i systemet for Nye metoder. Legemidlene som har blitt overført fra folketrygden til de regionale helseforetakene blir vurdert etter de samme prinsippene for prioritering som øvrige legemidler. Det fører til en mulighet for at et legemiddel som tidligere er tatt i bruk for noen pasienter uten at det er vurdert opp mot prioriteringsprinsippene, senere kan blir avvist for nye pasienter. En gjennomgang og metodevurdering har ingen hensikt dersom det ikke skal være mulig å gjøre endringer i tilgangen til et legemiddel hvis det viser seg at prinsippene for prioritering ikke kan møtes.
Spørsmålet gjelder legemiddelet alglukosidase alfa (Myozyme) for behandling av Pompes sykdom. Legemiddelet fikk markedsføringstillatelse i 2006 og ble tatt i bruk hos norske pasienter via ordningen med individuell stønad uten vurdering mot prioriteringsprinsippene. Finansieringsansvaret ble overført til de regionale helseforetakene fra 2019.
Departementet har innhentet opplysninger fra Helse Sør-Øst RHF for å gi et mer detaljert svar på spørsmålet. Som representanten Listhaug angir ble det bestilt en metodevurdering med en kostnad-nytte-vurdering i juni 2022 (hurtig metodevurdering), hvor Statens legemiddelverk skulle gjennomføre metodevurderingen. Når det bestilles en metodevurdering blir leverandøren anmodet om å sende inn dokumentasjon som kan legges til grunn for metodevurderingen. Helse Sør-Øst RHF opplyser at Statens legemiddelverk fremdeles ikke har mottatt denne dokumentasjonen fra leverandøren. Arbeidet med metodevurderingen vil bli påbegynt når fullstendig dokumentasjon er mottatt og fageksperter er rekruttert.
Når dokumentasjonen er levert inn, og metodevurderingen og tilhørende prisnotat er ferdigstilt, vil saken sendes til beslutning i Beslutningsforum. Foreløpig er det altså uvisst når saken vil komme til beslutning siden leverandøren foreløpig ikke har levert den etterspurte dokumentasjonen.