Skriftlig spørsmål fra Mímir Kristjánsson (R) til arbeids- og inkluderingsministeren

Dokument nr. 15:3013 (2022-2023)
Innlevert: 27.08.2023
Sendt: 28.08.2023
Rette vedkommende: Helse- og omsorgsministeren
Besvart: 11.09.2023 av helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol

Mímir Kristjánsson (R)

Spørsmål

Mímir Kristjánsson (R): Har kommuner adgang til å stille krav om allmenngjort tarifflønn som betingelse for skjenkebevilling, og dermed frata skjenkesteder som ikke betaler slik lønn bevillingen (Ber om klart svar ja eller nei)?

Begrunnelse

I forbindelse med behandlingen av Representantforslag 279 S (2021-2022) mottok arbeids- og sosialkomiteen et svarbrev fra Arbeids- og sosialdepartmentet (datert 3.10.2022) der det blant annet heter:

"Selv om formålet om etterlevelse av kravet om allmenngjort tarifflønn isolert sett ikke er et formål som kan eller bør ivaretas gjennom alkoholregelverket, innebærer det ikke at kommunen er avskåret fra å se hen til dette i vurderingen av skjenkebevillinger. Ryddige arbeidsforhold og tariffavtale kan anses å bidra til økt etterlevelse av alkoholregelverket, for eksempel ved at de ansatte ikke i samme grad vil være avhengig av tips. Vi er kjent med at flere kommuner i dag praktiserer alkoholloven på en slik måte at skjenkebevilling knyttes opp mot krav til minstelønn. Vi legger til grunn at kommuner som knytter skjenkebevilling opp mot krav til minstelønn har en alkoholpolitisk begrunnelse for dette og at de anser at ryddige arbeidsforhold også har betydning for overholdelse av alkoholregelverket."

Dette svaret var også bakgrunnen for at en samlet komité valgte å vedlegge representantforslag 279:S (2021-2022) protokoll, framfor å realitetsbehandle det. Nå sås det imidlertid tvil om dette svaret, blant annet av Oslo kommune. I forbindelse med behandling av ny alkoholpolitisk handlingsplan i kommunen, hevder byråd Rina Mariann Hansen at kommunens jurister sår tvil om det er lovlig å stille krav til allmenngjort tarifflønn i forbindelse med skjenkebevilling. Angivelig har kommunen sendt et brev til både Arbeids- og sosialdepartementet og Helse- og omsorgsdepartementet i juni, uten å få svar.
Det hadde vært fint å få en stadfesting av at svarbrevet som ble sendt Stortinget i oktober 2022 har gyldighet, og at Oslo kommune derfor trygt kan stille krav om allmenngjort tarifflønn såframt disse har en alkoholpolitisk begrunnelse.
Ber om at spørsmålet sendes videre til helse- og sosialministeren dersom dette øker sjansene for å få et klart svar.

Ingvild Kjerkol (A)

Svar

Ingvild Kjerkol: Spørsmålet blir besvart av meg som ansvarlig for alkohollovgivningen.
Brudd på arbeidsmiljølovgivningen er alvorlig og bør ikke forekomme. Det er viktig at ansatte som serverer alkohol har ordnede arbeidsforhold.
Alkohollovens kjerneområde er å begrense skadevirkningene av alkohol og sikre ansvarlig salg og skjenking av alkoholholdig drikk. Alkoholregelverket bør ikke benyttes til å regulere eller sanksjonere andre formål enn å begrense de samfunnsmessige og individuelle skadevirkningene av alkohol. Av den grunn må det foreligge en tydelig alkoholpolitisk begrunnelse for de vilkår som settes ved innvilgelse av salgs- og skjenkebevillinger. Dersom det på bakgrunn av en tydelig alkoholpolitisk begrunnelse settes vilkår om allmenngjort tarifflønn, vil brudd på vilkåret kunne være grunnlag for å få prikk etter prikktildelingssystemet i alkoholforskriften – på lik linje med brudd på øvrige vilkår i bevillingsvedtaket.
Jeg er kjent med at Oslo kommune har sendt brev til departementet angående dette temaet. Det er opprettet dialog med Oslo kommune og det planlegges et møte med dem om saken.