Skriftlig spørsmål fra Kathy Lie (SV) til kultur- og likestillingsministeren

Dokument nr. 15:3023 (2022-2023)
Innlevert: 28.08.2023
Sendt: 28.08.2023
Besvart: 04.09.2023 av kultur- og likestillingsminister Lubna Boby Jaffery

Kathy Lie (SV)

Spørsmål

Kathy Lie (SV): Mener statsråden at hun ikke har hjemmel til å sette vilkår om makspris i idretten for statlige tilskudd?

Begrunnelse

Selv om det offentlige har brukt mer penger på idretten over mange år, øker prisene for å delta. Flere steder er det så dyrt at barn ikke har råd til å være med. SV er bekymret over priskarusellen i barneidretten, og at prisnivået varierer så stort mellom ulike klubber. Aftenposten (https://www.aftenposten.no/oslo/i/gEJnLa/regningen-er-blitt-skyhoey-for-fotballforeldre-i-oslo-vest) gjennomførte i vår en kartlegging av prisnivået for en 13-åring i Oslos fotballklubber. Treningsavgiften varierte fra 100 kroner til 18 000 kroner.
Vi ser at ulike idrettslag har ulike kostnadsbilder, blant annet knyttet til drift av idrettsanlegg, men deltageravgiften økes også av kostnader med treningsleirer, turneringer i utlandet osv.
Når vi bruker så store summer av fellesskapets penger på idretten, må alle ha mulighet til å delta i idretten, spesielt hos folkeidrettene – fotball, håndball, de idrettene som er store og som i utgangspunktet ikke krever dyrt utstyr. Hvis ikke har vi ikke legitimitet til å øke pengebruken. Her kan Idretten selv sette det kostnadsnivået. De sitter på detaljer om idrettslagene sine budsjetter, hva det koster å drive klubb hvis du tar bort unødvendig profesjonalisering. Men det må være på et nivå som gjør at folk har mulighet til å betale.
I intervju med VG 21. august (https://www.vg.no/sport/fotball/i/jlJ9zw/politiker-omar-samy-gamal-foreslaar-makspris-i-barneidretten) uttaler Kultur- og likestillingsminister Lubna Jaffery påpeker at hun ikke kan pålegge idretten en makspris.

«Men ofte er det heller ikke selve deltageravgiften som er den største kostnaden og utfordringen. Vi ser også at det handler om etablering av akademier fra tidlig alder, dyre treningsleire, cuper og utstyrspress».

Vi forstår utfordringer med å pålegge en generell makspris, men kan man ikke sette vilkår for tilskudd fra det offentlige.

Lubna Boby Jaffery (A)

Svar

Lubna Boby Jaffery: Alle som ønsker det skal ha mulighet til å delta i idrett. Det ligger til grunn for den statlige idrettspolitikken og, enda viktigere, det er Norges idrettsforbunds egen ambisjon: idrettsglede for alle. Samtidig vet vi at ikke alle barn og unge får delta i idrett på grunn av familiens økonomi. Det er en kompleks problemstilling som bekymrer oss, og noe både vi og idretten jobber aktivt med.
NIF er en uavhengig, autonom organisasjon. Den er frivillig og medlemsbasert. Når regjeringen årlig fordeler spillemidler til NIF formuleres de statlige målene på et overordnet nivå. Det er NIF selv som formulerer konkrete mål og prioriteringer for bruken av spillemidler innenfor de fire tilskuddspostene. Målene og prioriteringene skal reflektere behovene blant medlemmer og medlemsorganisasjoner.
Det betyr selvsagt ikke at de statlige midlene kommer uten føringer. I tilskuddsbrevet for 2023 skriver vi helt eksplisitt at tilskuddet skal bidra til å bygge ned barrierer for deltakelse og forsterke arbeidet med å redusere og begrense økonomiske og andre hindringer for barn og unges deltakelse. Ved årets fordeling av spillemidler til idrettsformål fulgte regjeringen opp med 125 millioner til idrettslagenes arbeid for å gi alle barn og ungdom like muligheter til å delta i den organiserte idretten, uavhengig av hvem de er, hvor de bor eller hva foreldrene tjener. Dette er et vilkår for tilskuddene som er gitt, og dette skal NIF rapportere på.
Vi både kan og skal ha forventninger og føringer for statlige tilskudd. Offentlige tilskudd utgjør imidlertid bare en del av inntektene til de mange lokale idrettslagene rundt i landet. Kostnadene ved å drive idrett varierer svært mye mellom ulike idretter, aldersgrupper og innholdet i tilbudet som gis.
Statens oppgave er å bidra til at idretten har gode og stabile rammebetingelser som gir grunnlag for å gjøre gode vedtak og prioriteringer. Samtidig er det viktig å understreke at idretten selv har et ansvar for å holde kostnadene for aktiviteten så lave som mulig.