Kathy Lie (SV): Mener statsråden at hun ikke har hjemmel til å sette vilkår om makspris i idretten for statlige tilskudd?
Begrunnelse
Selv om det offentlige har brukt mer penger på idretten over mange år, øker prisene for å delta. Flere steder er det så dyrt at barn ikke har råd til å være med. SV er bekymret over priskarusellen i barneidretten, og at prisnivået varierer så stort mellom ulike klubber. Aftenposten (https://www.aftenposten.no/oslo/i/gEJnLa/regningen-er-blitt-skyhoey-for-fotballforeldre-i-oslo-vest) gjennomførte i vår en kartlegging av prisnivået for en 13-åring i Oslos fotballklubber. Treningsavgiften varierte fra 100 kroner til 18 000 kroner.
Vi ser at ulike idrettslag har ulike kostnadsbilder, blant annet knyttet til drift av idrettsanlegg, men deltageravgiften økes også av kostnader med treningsleirer, turneringer i utlandet osv.
Når vi bruker så store summer av fellesskapets penger på idretten, må alle ha mulighet til å delta i idretten, spesielt hos folkeidrettene – fotball, håndball, de idrettene som er store og som i utgangspunktet ikke krever dyrt utstyr. Hvis ikke har vi ikke legitimitet til å øke pengebruken. Her kan Idretten selv sette det kostnadsnivået. De sitter på detaljer om idrettslagene sine budsjetter, hva det koster å drive klubb hvis du tar bort unødvendig profesjonalisering. Men det må være på et nivå som gjør at folk har mulighet til å betale.
I intervju med VG 21. august (https://www.vg.no/sport/fotball/i/jlJ9zw/politiker-omar-samy-gamal-foreslaar-makspris-i-barneidretten) uttaler Kultur- og likestillingsminister Lubna Jaffery påpeker at hun ikke kan pålegge idretten en makspris.
«Men ofte er det heller ikke selve deltageravgiften som er den største kostnaden og utfordringen. Vi ser også at det handler om etablering av akademier fra tidlig alder, dyre treningsleire, cuper og utstyrspress».
Vi forstår utfordringer med å pålegge en generell makspris, men kan man ikke sette vilkår for tilskudd fra det offentlige.