Skriftlig spørsmål fra Mari Holm Lønseth (H) til arbeids- og inkluderingsministeren

Dokument nr. 15:3031 (2022-2023)
Innlevert: 29.08.2023
Sendt: 29.08.2023
Besvart: 04.09.2023 av arbeids- og inkluderingsminister Marte Mjøs Persen

Mari Holm Lønseth (H)

Spørsmål

Mari Holm Lønseth (H): Hvilke tiltak vil regjeringen iverksette for å sikre at flyktninger raskt kan bosettes etter de har fått opphold i Norge, også ved et scenario der det kommer flere enn det kommunene har vedtatt å bosette?

Begrunnelse

Russlands angrepskrig i Ukraina har ført til at millioner legger ut på flukt. Norge mottar nå svært mange flyktninger fra Ukraina. UDI har lagt til grunn ulike scenario for ankomster, hvor det mest sannsynlige er mellom 25 000 og 45 000. I tillegg forbereder UDI seg på at det vil komme omtrent 5 000 andre asylsøkere til Norge. Tallet er usikkert, men det må forventes at det vil komme i overkant av 40 000 i løpet av året.
Regjeringen har hele tiden satt et lavere anmodningstall til kommunene enn UDIs planleggingstall.
IMDi sendte ut justerte anmodningstall til kommunene i mai 2023 og ber kommunene om å bosette 38 000 flyktninger i løpet av 2023. Kommunene har frist til 31. august 2023 på å sende inn svar, men noen kommuner har fått utsatt svarfrist.
Kommuner har hittil hatt utfordringer med å oppfylle IMDis anmodning for 2023. Kommunene har hittil vedtatt å bosette 31 000, noe som er lavere enn anmodningene. Før sommeren vedtok omtrent 100 kommuner å ta imot færre enn IMDi hadde anmodet.

Marte Mjøs Persen (A)

Svar

Marte Mjøs Persen: Kommunene står midt i tidenes bosettingsinnsats. Kommuner, frivillige organisasjoner og enkeltpersoner har i 2022 og hittil i år, lagt ned en uvurderlig innsats for å skaffe til veie boliger og legge til rette for bosetting av et rekordstort antall flyktninger i store og små kommuner landet rundt. Siden krigen i Ukraina brøt ut 24. februar i fjor, er rundt 52 000 innvilget midlertidig kollektiv beskyttelse i Norge og rundt 43 000 er bosatt med offentlig hjelp (per 28.08.23). I samme periode er det også bosatt rundt 6 750 flyktninger fra andre land. Det er nå nesten 6 000 bosettingsklare flyktninger som venter på å flytte til en kommune.
Kommunenes bosettingsvilje og -evne er avgjørende for at flyktninger skal bli bosatt raskt.
Etter over halvannet år holdes trykket i bosettingen fortsatt oppe. Gjennomsnittlig ventetid fra vedtak om opphold til bosetting i en kommune er nå på om lag 2,6 måneder. Dette er fortsatt raskere enn de siste ti årene før 2022.
Samtidig vet vi at noen kommuner begynner å kjenne på kapasitetsutfordringer. Regjeringen vet fra dialog med kommunene at flere melder om utfordringer med boligsituasjonen og kapasiteten i grunnleggende velferdstjenester, som barnehage, skole og helsetjenester. Derfor har regjeringen lagt til rette for et fleksibelt regelverk som er vedtatt i Stortinget. Formålet er å gi kommunene større handlingsrom for å håndtere rask bosetting av et stort antall flyktninger. Det er bl.a. innført midlertidige lovendringer i plan- og bygningsloven og husleieloven som skal gjøre det lettere å fremskaffe flere utleieboliger ved boligmangel. Det er også iverksatt tilpasninger i integreringsloven og opplæringsloven, og innført flere midlertidige regler og forskriftshjemler. Flere av hjemlene er ennå ikke tatt i bruk.
I forbindelse med revidert nasjonalbudsjett la regjeringen frem forslag til flere tiltak som skal støtte opp under kommunenes arbeid med bosetting og integrering. Disse er nå vedtatt. Tiltakene inkluderer bl.a. ekstratilskudd til kommuner som bosetter flyktninger utover den opprinnelige anmodningen for 2023, midlertidig gjeninnføring av tilskudd til utleieboliger, som kan brukes til både istandsetting, kjøp og bygging, samt økte tilskudd til norskopplæring.
Basert på oppdaterte ankomstprognoser fra UDI m.fl. sendte IMDi før sommeren ut oppdatert anmodning til kommunene om å bosette til sammen 38 000 flyktninger i 2023. Blant kommunene som har svart til nå, er de aller fleste positive og har tatt på seg å bosette det antallet de er anmodet om. Det er 21 kommuner som har vedtatt færre, og fire kommuner har vedtatt flere enn de er anmodet om. Per 28. august har 191 kommuner vedtatt at de kan bosette til sammen 33 612 flyktninger i løpet av 2023. IMDi forventer at antallet vil stige når alle kommunene har fått behandlet anmodningen.
Prognoser for ankomster og bosetting er svært usikre, og behovet kan endre seg gjennom året. Det kan komme færre og det kan komme flere enn det som det er planlagt for. Selv med god planlegging og god grunnberedskap kan det bli krevende å håndtere situasjonen. Bosetting og integrering av flyktninger skjer lokalt. Staten legger til rette, men det er først og fremst i kommunen, lokalsamfunnet og i nærmiljøet at jobben blir gjort. IMDi, Utlendingsdirektoratet, Husbanken, Barne-, ungdoms- og familieetaten, Utdanningsdirektoratet, Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse, Helsedirektoratet og andre fagdirektorater jobber kontinuerlig med å veilede og bistå kommunene i arbeidet med bosetting og integrering.
Regjeringen har fortsatt tett dialog med KS, kommunesektoren og statsforvalterne om situasjonen. Avhengig av situasjonen fremover, vil vi vurdere behovet for ytterligere tiltak. Regjeringen er forberedt på at vi kan komme i en situasjon der det kommer betydelig flere enn vi nå planlegger for eller der bosettingen bremser opp. Hvilke tiltak som ev. vil iverksettes i en slik situasjon, må ta utgangspunkt i den konkrete situasjonen og de bakenforliggende årsakene. Det må da vurderes både å ta i bruk ytterligere hjemler i midlertidige regelverk, ev. nye regelverksendringer og mulige nye tiltak som kan gjennomføres av staten i samarbeid med kommunene, frivilligheten og lokale aktører. Regjeringen kan i en slik situasjon raskt fremme nødvendige forslag for Stortinget.