Skriftlig spørsmål fra Bengt Rune Strifeldt (FrP) til landbruks- og matministeren

Dokument nr. 15:3035 (2022-2023)
Innlevert: 29.08.2023
Sendt: 29.08.2023
Besvart: 01.09.2023 av landbruks- og matminister Geir Pollestad

Bengt Rune Strifeldt (FrP)

Spørsmål

Bengt Rune Strifeldt (FrP): I forrige periode fikk Senterpartiet, Arbeiderpartiet og Fremskrittspartiet sammen gjennomslag for å endre § 11 andre ledd i jordlova, som omhandler et forbud mot nydyrking av myr. Imidlertid var det noe uenighet mellom de tre partiene om endringen i § 11 ville gi et sterkere vern av myra, eller gjøre det lettere for bønder å få dispensasjon. FrP og Sp mente det siste.
Hva er statsråd Pollestads vurdering mer enn to år etter lovendringen, har det blitt vanskeligere eller lettere for bønder å få dispensasjon for nydyrking av myr?

Begrunnelse

Det refereres til Dokument 8:288 L (2020–2021). I representantforslaget, der statsråd Pollestad var medforslagsstiller, foreslo Senterpartiet å oppheve forbudet mot nydyrking av myr. Dette var et godt og betimelig forslag, og fikk full støtte fra Fremskrittspartiet. Vi mente at et generelt forbud mot nydyrking av myr med begrenset dispensasjonsadgang, slik vi oppdaget at regjeringen la opp til, ville ramme matproduksjonen i Distrikts-Norge. I enkelte deler av Norge utgjør myr over halvparten av dyrkbar mark.
Imidlertid fikk ikke dette forslaget flertall i Stortinget, og Sp og FrP valgte derfor subsidiært å støtte Arbeiderpartiets alternative forslag. Dette forslaget, som ble vedtatt av Stortinget, åpnet for at kommunene fikk rett til å godkjenne nydyrking av myr som del av en helhetlig plan. Både Sp og FrP tolket dette som en mer fleksibel ordning enn det den daværende regjeringen hadde lagt opp til. Kommunene har bedre forutsetninger for å vurdere behovet for nydyrking av myr på det enkelte gårdsbruk, basert på gårdens ressursgrunnlag, enn et departement i Oslo.
Men det viste seg at Arbeiderpartiets representanter tolket forslaget annerledes. Fra Stortingets talerstol ble det hevdet at dette betydde en innstramming av lovverket, og ikke en oppmyking. Terje Aasland (Ap) uttalte for eksempel i debatten (27. mai 2021) at: «Intensjonen bak forslaget, i merknadene og i det jeg nå har sagt gjentatte ganger, er å forsterke beskyttelsen av myra, både med hensyn til nydyrking og til det som kanskje er det store problemet, som er nedbygging.» De tilstedeværende statsrådene, henholdsvis klima- og miljøministeren og landbruksministeren, uttrykte i den samme debatten at de ikke helt skjønte vedtakets intensjon.
Etter at mer enn to år har gått og Pollestad har inntatt statsrådsstolen, er det viktig å få klarhet i hvordan lovendringen har blitt tolket og brukt i praksis. Statsråden bes derfor redegjøre for dette.

Geir Pollestad (Sp)

Svar

Geir Pollestad: I 2020 vart det innført eit generelt forbod mot nydyrking av myr, med moglegheit for å gje dispensasjon i særlege høve. Senterpartiet var i mot dette forbodet, og fremja difor forslag om å oppheva heimelen for å fastsetja forbod mot nydyrking av myr.
Forbodet vart vedteke av Stortinget i april 2019 med støtte frå mellom anna FrP. Voteringsutskrifta på Stortinget.no viser at også representanten Strifeldt røysta for forbodet.
Stortinget vedtok 28. mai 2021 å endre jordlova § 11 andre ledd (lov om endring av jordlova). Lovvedtaket innebar at nydyrking og anna nedbygging av myr berre kan skje om omsynet til klima, natur- og kulturlandskap vert vareteke gjennom ein heilskapleg plan godkjent av kommunen.
Stortinget sitt lovvedtak vart sanksjonert 11. juni 2021, jf. kgl.res. av same dato, og ei lovendring vart vedteken. Den kongelege resolusjonen fastset ingen dato for iverksetjing. Når det kjem til iverksetjing, følgjer det av omtalen i resolusjonen at det er naudsynt å få oversikt over konsekvensane av lovendringa, mellom anna korleis den nye regelen kan bli samordna med relevant regelverk, før lovendringa kan tre i kraft. Endringslova er ikkje iverksett, og det er difor ikkje mogleg å seie noko om sjølve praktiseringa av lovendringa.
I samband med handsaming av revidert nasjonalbudsjett for 2023 bad Stortinget regjeringa om å leggje fram eit forslag om å oppheve lovvedtaket om endring av jordlova, sjå oppmodningsvedtak nr. 928.
Eg vil følgje opp dette oppmodingsvedtaket, og eit lovforslag om å oppheve lovendringa i 2021 vil verte lagt fram for Stortinget. Oppmodningsvedtaket frå Stortinget inneber at den nemnde lovendringa, ikkje vil tre i kraft. Rettstilstanden er difor slik som mellom anna representanten Strifeldt og FrP røysta for i Stortinget 11. april 2019.
Eg vil frametter syte for ei fornuftig praktisering av loven og tilhøyrande forskrift.