Skriftlig spørsmål fra Tobias Drevland Lund (R) til justis- og beredskapsministeren

Dokument nr. 15:3040 (2022-2023)
Innlevert: 30.08.2023
Sendt: 30.08.2023
Besvart: 04.09.2023 av justis- og beredskapsminister Emilie Mehl

Tobias Drevland Lund (R)

Spørsmål

Tobias Drevland Lund (R): Mener statsråden at politiet følger sine retningslinjer og prioriterer å etterforske saker der mindreårige asylsøkere forsvinner fra mottak og omsorgssentre i Norge?

Begrunnelse

I dag, 30. august, kunne NRK fortelle om en mindreårig jente som forsvant fra et mottak i Mysebu i juli. I politiets papirer var jenta, som kom fra Eritrea, registrert som 15 år gammel. Fra jenta ble meldt savnet av mottaket tok det politiet hele fem dager før de opprettet en sak. Deretter ble mottaket oppringt og jenta ble meldt savnet, men etter dette ble det ikke gjort noe mer.
Tidligere har NRK undersøkt og skrevet en rekke saker om mindreårige enslige asylsøkere (EMA) som forsvinner fra norske mottak og omsorgssentre, og som sjeldent etterforskes tilstrekkelig av politiet. I kartleggingen viste de at 432 asylbarn som har forsvunnet de siste åtte årene og fremdeles ikke kommet til rette. I etterkant av avsløringene til NRK satte Politihøgskolen i gang et forskningsprosjekt for å se på hva som faktisk har blitt gjort når EMA forsvinner fra mottak og omsorgssentre. Dette forskningsprosjektet har så langt vist at politiet ikke har fulgt de retningslinjene og rutinene de skal i slike saker, og at alle sakene har blitt henlagt uten videre undersøkelser.
5. januar 2023 sa statsråden i Stortinget at Politidirektoratet hadde bedt politidistriktene om å se på hvordan gjeldende rutiner og retningslinjer følges opp. Stortinget har vedtatt at alle forsvinningssaker der barn forsvinner skal etterforskes likestilt, uavhengig av hvem barnet er.
I artikkelen NRK publiserte 30.08.23 viser statssekretæren i Justisdepartementet til at POD sin undersøkelse viste at politiet og andre aktører må forbedre sin respons når mindreårige forsvinner fra asylmottak. Videre svarer statssekretæren:

«POD har derfor i samarbeid med UDI og Bufdir gjort en innsats for å sikre en felles forståelse av rundskriv, begrepsbruk, rutiner og praksis på feltet».

Denne ferske avsløringen til NRK viser at politiets retningslinjer ikke følges, og det bes om at statsråden redegjør for hvorvidt hun mener politiet prioriterer og følger opp slike forsvinningssaker slik de skal, i henhold til de retningslinjene som er bestemt.

Emilie Mehl (Sp)

Svar

Emilie Mehl: Det er påkrevet at alle aktører følger rutiner som sikrer at enslige mindreårige asylsøkere ivaretas fra de ankommer Norge. Barn som kan være ofre for menneskehandel må møtes med de nødvendige akutte hjelpetiltak. Omforente rutiner må også være på plass dersom mindreårige forlater institusjonen de plasseres på.
I januar 2023 ba Politidirektoratet politidistriktene om tilbakemelding på rutiner og praksis ved håndtering av tilfeller hvor mindreårige asylsøkere forsvinner fra mottak. Politidirektoratet tok deretter initiativet til en hurtigarbeidende arbeidsgruppe, bestående av Utlendingsdirektoratet (UDI) Barne, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir) og Barne-, ungdoms og familieetaten (Bufetat), der formålet var å oppdatere/konkretisere eksisterende samhandlingsrutiner, identifisere eventuelle mangler, samt sørge for etterlevelse av disse.
Arbeidsgruppen har beskrevet og tydeliggjort etatenes ansvar og myndighet i sakene.
Videre har arbeidsgruppen foreslått endring og spissing av rutiner for varsling til politiet. Endringene innebærer blant annet digital varsling fra mottak og omsorgssenter til politiet innen fastsatt frist. Nytt digitalt meldeskjema inneholder mer og bedre informasjon. Det innføres også digital samhandling mellom etatene dersom det kommer ny informasjon i saken etter første meldingen. Innføring av digital samhandling for varsling og oppdatering av sak innebærer et teknisk utviklingsarbeid og det tilstrebes å få løsningen innført i løpet av høsten 2023.
Det er opprettet og innført nye og mere konkrete statistikkoder for den aktuelle sakstypen i politiets systemer.
Det er berammet statusmøte i arbeidsgruppen i uke 36.
Politiets gjeldende retningslinjer for alle typer savnetsaker er fra 2014 og er moden for revisjon. Fagutviklingsapparatet for etterforskningsfeltet er derfor gitt i oppdrag å oppdatere og videreutvikle retningslinjene. Arbeidet er i sluttfasen. Enslige mindreårige asylsøkere omtales spesielt. Politidirektoratet vil følge opp foreslåtte tiltak. Departementet følger prosessen, for å sikre at myndighetene får oppdaterte og avklarte retningslinjer og rutiner som legger til rette for korrekt oppfølging ved forsvinninger fra mottak.
Når den gjelder den konkrete saken omtalt av NRK viser jeg til kommentarer gitt av det aktuelle politidistriktet til NRK.