Skriftlig spørsmål fra Erlend Wiborg (FrP) til justis- og beredskapsministeren

Dokument nr. 15:3060 (2022-2023)
Innlevert: 31.08.2023
Sendt: 01.09.2023
Rette vedkommende: Arbeids- og inkluderingsministeren
Besvart: 11.09.2023 av arbeids- og inkluderingsminister Marte Mjøs Persen

Erlend Wiborg (FrP)

Spørsmål

Erlend Wiborg (FrP): Er det utarbeidet et praksisnotat i UDI hvor det fremgår at saker om tilbakekall av statsborgerskap som er eldre enn 3 år gamle ikke skal utredes videre, og er statsråden enig i at dersom UDI operer med en faktisk foreldelsesfrist på 3 år i denne typen saker så er det i strid med Stortingets vilje om at det ikke skal være foreldelsesfrist i denne typen saker?

Begrunnelse

Spørsmålsstiller har fått informasjon som kan tyde på at UDI gjennom et praksisnotat for saksbehandling i saker om tilbakekall av statsborgerskap, har innført en praktisering av saksbehandlingen i disse sakene hvor alle saker som er over 3 år gamle ikke skal utredes videre. Det bes derfor avklart om dette stemmer, og om statsråden er enig i at en slik praksis vil være i strid med Stortingets klare vilje om at det ikke skal være noen foreldelsesfrist i denne typen saker.

Marte Mjøs Persen (A)

Svar

Marte Mjøs Persen: UDI har i mange år hatt for lang behandlingstid i tilbakekallsaker. Dette har også vært påpekt av Sivilombudet. Det er viktig at de gamle sakene avsluttes, blant annet for å unngå at forvaltningslovens krav til behandlingstid brytes. Videre er det nødvendig å jobbe med nye saker for å oppnå bedre kontroll med pågående misbruk.
Justis- og beredskapsdepartementet har i tildelingsbrevet til UDI for 2023 bedt UDI om å gjøre aktive prioriteringer innenfor tilbakekallsporteføljen for å få bedre kontroll over porteføljen og sørge for at ressursene rettes mot saker hvor det er viktigst å reagere med tilbakekall. UDI er i tildelingsbrevet bedt om å særlig rette innsatsen mot saker hvor grunnleggende nasjonale interesser eller utenrikspolitiske hensyn gjør seg gjeldende, saker hvor det er begått alvorlig kriminalitet, gitt grovt uriktige opplysninger (f.eks. om nasjonalitet) eller hvor det er konkrete holdepunkter for aktiv bruk av mer enn én identitet, saksporteføljer med pågående og systematisk misbruk, samt saker hvor det er oppgitt uriktig asylgrunnlag og det ikke er grunnlag for ny tillatelse. Disse styringssignalene er forankret med mitt departement.
UDI opererer ikke med noen foreldelsesfrist i tilbakekallssaker, verken i tilbakekallssaker etter utlendingsloven eller statsborgerloven. UDI opplyser at de i tråd med tildelingsbrevet retter innsatsen mot de alvorligste tilbakekallssakene og arbeider for å stoppe pågående misbruk.
UDI opplyser at de har operasjonalisert styringssignalene i tildelingsbrevet og utarbeidet et prioriteringsnotat, som skal bidra til å få en bedre flyt i behandlingen av nye saker, samtidig som det gir føringer for hvordan UDI skal redusere restansen av eldre tilbakekallssaker. Som en hovedregel utredes ikke saker som er eldre enn tre år om de ikke er av en svært alvorlig karakter. Som følge av dette blir mange saker henlagt etter en individuell vurdering. At en sak blir henlagt er ikke til hinder for at den senere kan tas opp til ny vurdering om det kommer inn ny informasjon.