Skriftlig spørsmål fra Anna Molberg (H) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:3072 (2022-2023)
Innlevert: 01.09.2023
Sendt: 01.09.2023
Besvart: 11.09.2023 av helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol

Anna Molberg (H)

Spørsmål

Anna Molberg (H): Hvordan arbeider regjeringen med implementeringen av pakkeforløp hjem for kreftpasienter og når anser statsråden at dette er på plass og velfungerende i alle helseregioner?

Begrunnelse

Tilbakemeldinger fra Kreftforeningen viser at det oppleves sendrektighet rundt implementeringen av pakkeforløp hjem for kreftpasienter. Mange kommuner har tilrettelagt for dette men opplever flaskehalser fra spesialisthelsetjenesten. Det er varierende grad av henvisninger og det meldes om at det på sykehusene er liten tid og ressurser til å gjennomføre avklaringssamtale for pakkeforløpet. Når forskningen innen kreft stadig blir bedre, er det også flere pasienter som overlever behandling som tidligere ikke gjorde det. Det er gode nyheter som krever bedre oppfølging av pasienter med mer alvorlige senskader. Dette var noe av bakgrunnen for at Høyre i regjering foreslo Pakkeforløp hjem og for å sikre god oppfølging i overgangen fra sykehus til kommune.

Ingvild Kjerkol (A)

Svar

Ingvild Kjerkol: Jeg er glad for at Kreftforeningen har satt fokus på implementering av pakkeforløpet hjem for kreftpasienter i både sykehus og kommuner. Dette er et viktig arbeid i oppfølging av personer med kreft.
Etter innføring av pakkeforløp hjem for pasienter med kreft har Helsedirektoratet jobbet med å innføre pakkeforløpet i tråd med deres implementeringsplan som varer ut 2023. I denne er den en rekke aktiviteter som retter seg både mot befolkningen, kommuner og spesialisthelse-tjenesten.
Den 31. august gjennomførte direktoratet en erfaringskonferanse med deltakere fra alle helseregionene. Direktoratet vil følge opp innspill som kom på konferansen. Videre vil direktoratet følge implementeringen fremover ved blant annet å sette pakkeforløp hjem opp på dagsorden i Nasjonalt nettverk for pakkeforløpene for kreft og i møte med fagdirektørene i de regionale helseforetakene. Hovedfokuset er nå å få på plass en god struktur for pakkeforløpet ute i tjenestene, samt organisering og samhandling mellom sykehus og kommuner. Direktoratet vil for øvrig vurdere å organisere flere erfaringskonferanser.
Helsedirektoratets erfaring er at man flere steder har fått på plass organiseringen av pakkeforløpet, og pasienter har fått tilbud om samtaler, mens det andre steder gjenstår arbeid med implementering.
Implementering av pakkeforløp hjem vil også bli omtalt i ny kreftstrategi 2024–2028.
Jeg vil følge situasjonen og ha dialog med Helsedirektoratet og de regionale helseforetakene om implementeringen av pakkeforløpet.