Skriftlig spørsmål fra Ingunn Foss (H) til justis- og beredskapsministeren

Dokument nr. 15:3074 (2022-2023)
Innlevert: 01.09.2023
Sendt: 01.09.2023
Besvart: 08.09.2023 av justis- og beredskapsminister Emilie Mehl

Ingunn Foss (H)

Spørsmål

Ingunn Foss (H): Kan statsråden gjøre rede for hvordan regjeringen har fulgt opp/tenkt å følge opp pålegget om å «påse at kommunene, enten i egen regi eller i interkommunalt samarbeid, har vedtatt en handlingsplan mot vold i nære relasjoner»?

Begrunnelse

Viser til vedtak 133, jf. Dokument 8:218 S (2021-2022), Innst. 64 S (2022-2023).

Emilie Mehl (Sp)

Svar

Emilie Mehl: Handlingsplaner er sentrale verktøy for å sikre et helhetlig og sammenhengende tilbud i kommunene for alle som utsettes for eller utøver vold og overgrep. Et godt planverk bidrar også til økt bevissthet rundt lokale utfordringer, behov og tiltak.
I dag er det ikke lovpålagt å ha en kommunal eller interkommunal handlingsplan mot vold i nære relasjoner. Men det følger av aktivitetsplikten i likestillings- og diskrimineringsloven at kommuner «skal […] arbeide aktivt, målrettet og planmessig for å fremme likestilling og hindre diskriminering». Det er presisert i loven at plikten blant annet innebærer at offentlige myndigheter skal forebygge trakassering, seksuell trakassering og kjønnsbasert vold. Plikten til å arbeide «aktivt» betyr at kommunen må iverksette konkrete tiltak for å forebygge kjønnsbasert vold basert på en situasjonsanalyse og vurdering av hvilke tiltak som er hensiktsmessige. Videre innebærer kravet om «målrettet» og «planmessig» at kommunen må sette mål og utarbeide en plan for arbeidet sitt.
Jeg viser videre til at det er iverksatt flere ulike tiltak for å stimulere kommunene til å utarbeide kommunale handlingsplaner mot vold i nære relasjoner.
Ett slikt tiltak er den nasjonale veilederen for utvikling av handlingsplaner. Veilederen er utviklet og driftes av Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress (NKVTS) på oppdrag fra Justis- og beredskapsdepartementet. Veilederen er et praktisk hjelpemiddel for kommunene, og har særlig fokus på prosessen rundt utviklingen av kommunale handlingsplaner mot vold i nære relasjoner. Veilederen gir en oversikt over gjeldende lover og forskrifter og inneholder også en mal for oppsett av handlingsplaner med tydelige beskrivelser og veiledning for strukturering av planens innhold.
For ytterligere å fremme bedre samordning av det kommunale tilbudet trådte nye samarbeidsbestemmelser i en rekke velferdstjenestelover i kraft 1. august 2022. Disse endringene harmoniserer regelverket og skal bidra til å styrke samarbeidet mellom velferdstjenester for barn og familier som trenger hjelp fra flere tjenester. Kommunene har blant annet fått en tydelig plikt til å avklare hvilken tjeneste som skal ha ansvar for å samordne tilbudet der barn, unge og voksne får tjenester fra flere instanser og der samarbeid er nødvendig for å yte helhetlige og koordinerte tjenester.
Når det gjelder representantens spørsmål om hvordan regjeringen vil følge opp Stortingets anmodningsvedtak om å påse at kommunene har vedtatt en handlingsplan mot vold i nære relasjoner, vil dette bli omhandlet i den kommende opptrappingsplanen mot vold og overgrep mot barn og vold i nære relasjoner. Planen vil bli lagt frem i løpet av høsten.