Skriftlig spørsmål fra Une Bastholm (MDG) til klima- og miljøministeren

Dokument nr. 15:3077 (2022-2023)
Innlevert: 01.09.2023
Sendt: 04.09.2023
Rette vedkommende: Landbruks- og matministeren
Besvart: 11.09.2023 av landbruks- og matminister Geir Pollestad

Une Bastholm (MDG)

Spørsmål

Une Bastholm (MDG): Organisasjonen Aktivt Rovdyrvern rapporterer om en rekke tilfeller av feilslag og bifangst av rovvilt. Det mangler oversikt over hvor mange feller som finnes i naturen, antall dyr som fanges, antall feilslag og tilfeller av bifangst.
Vil statsråden innføre registreringsplikt på fangst, bifangst og feilslag og innføre søknadsplikt på oppsetting av alle felletyper?

Begrunnelse

Fellefangst er en utbredt jaktform. Til tross for at utøvelsesforskriften legger føringer for hvordan feller skal settes opp for at fangsten skal skje på en måte som sikrer dyrevelferd og at det ikke blir bifangst, rapporterer Aktivt Rovdyrvern (ARV) at det legges ut en rekke bilder av feilslag og bifangst på fellegrupper hvert år.
I dag er det ingen som har oversikt over hvor mange feller som finnes i naturen, hvor fellene står eller hvor mange dyr som fanges i dem. Ingen har oversikt over antall feilslag eller antall tilfeller av bifangst.
Ifølge Miljødirektoratet er tilsyn et av deres viktigste virkemidler for å kunne sanksjonere mot de som bryter regelverket. I dagens jaktregelverk, er det ingen krav til søknadsplikt eller registreringsplikt på andre felletyper enn båsfeller til gaupe og jerv, og meldeplikt på feller til villsvin og snarefangst av rype. Forvaltningen er derfor avhengig av tips for å kunne drive tilsyn av de fleste felletyper. Det er en uholdbar situasjon.
SNO har logget 49 kontroller av felle- og båsfangst i 2022. Dette var både kontroll av fangstinnretning og fangstutøvelse. Det ble funnet avvik ved 14 av disse, og 13 av avvikene var per desember 2022 anmeldt til politiet. 27 prosent av alle kontroller i 2022 førte altså til anmeldelse. Om SNO kunne føre tilsyn på alle feller i norsk natur, er det naturlig å anta at dette tallet hadde vært langt høyere. Det ville gjort det lettere å oppdage brudd på Viltloven, Naturmangfoldsloven og Forskrift om utøvelse av jakt, felling og fangst. Dagens kunnskapsmangel har reelle konsekvenser.
ARV tar til orde for registreringsplikt på fangst, bifangst og feilslag og søknadsplikt på alle felletyper. NJFF har, på sin side, tatt til orde for en offentlig godkjenningsordning for feller.

Geir Pollestad (Sp)

Svar

Geir Pollestad: Spørsmålet blei retta til klima- og miljøministeren, men er sendt vidare til meg for svar.
Jakt, fangst og bruk av feller for hausting av vilt har lange tradisjonar i Noreg. Sjølv om det i dag blir felt mest vilt med skytevåpen, er fellefangst framleis ein viktig haustingsform for enkelte viltartar.
Jakt og fangst er strengt regulert. Overordna reglar på dette området går fram av dyrevelferdslova, naturmangfaldlova og viltlova. Reglane peikar mellom anna på at dyr skal skjermast mot fare for unødige lidingar og at jakt og fangst skal utøvast på ein forsvarleg måte som varetek dyrevelferda. Likeins skal utstyr som blir nytta ta omsyn til dyrevelferda. Det skal heller ikkje oppstå fare for menneske, husdyr eller skade på eigedom. Meir detaljerte reglar for fangst, mellom anna om kva artar som kan fangstast, lovlege typar feller, plassering av feller og krav om tilsyn, går fram av forskrift om jakt, felling og fangst (kapittel 9). Miljødirektoratet er delegert mynde for denne forskrifta.
Regelverket på området er ikkje statisk. Med bakgrunn i mellom anna omsyn som stortingsrepresentanten spør om, har Miljødirektoratet nyleg gjennomført høyring på endringar av reglar for fangst i forskrift om utøving av jakt, felling og fangst. Høyringsfristen var 1. september 2023. Forslaga inneber ei skjerping av krav om mellom anna godkjente feller for selektiv fangst av ulike artar og hyppigare tilsyn, som har til føremål å styrkje omsynet til dyrevelferda i samband med fangst av vilt.
Landbruks- og matdepartementet leier eit arbeid med å gå gjennom og modernisere viltlova, der Klima- og miljødepartementet og Miljødirektoratet òg deltek. Fangst er regulert i viltlova og vil naturleg vere ein del av lovgjennomgangen. Aktivt Rovdyrvern har gitt innspel om jakt og fangst som vil bli vurdert i lovarbeidet.
Til stortingsrepresentantens spørsmål om innføring av registreringsplikt på fangst, feilslag, bifangst, og om søknadsplikt på oppsetjing av alle typar feller, er det etter mitt syn ikkje aktuelt å gå nærare inn på dette no, gitt dei regelverksprosessane som er starta.