Une Bastholm (MDG): Organisasjonen Aktivt Rovdyrvern rapporterer om en rekke tilfeller av feilslag og bifangst av rovvilt. Det mangler oversikt over hvor mange feller som finnes i naturen, antall dyr som fanges, antall feilslag og tilfeller av bifangst.
Vil statsråden innføre registreringsplikt på fangst, bifangst og feilslag og innføre søknadsplikt på oppsetting av alle felletyper?
Begrunnelse
Fellefangst er en utbredt jaktform. Til tross for at utøvelsesforskriften legger føringer for hvordan feller skal settes opp for at fangsten skal skje på en måte som sikrer dyrevelferd og at det ikke blir bifangst, rapporterer Aktivt Rovdyrvern (ARV) at det legges ut en rekke bilder av feilslag og bifangst på fellegrupper hvert år.
I dag er det ingen som har oversikt over hvor mange feller som finnes i naturen, hvor fellene står eller hvor mange dyr som fanges i dem. Ingen har oversikt over antall feilslag eller antall tilfeller av bifangst.
Ifølge Miljødirektoratet er tilsyn et av deres viktigste virkemidler for å kunne sanksjonere mot de som bryter regelverket. I dagens jaktregelverk, er det ingen krav til søknadsplikt eller registreringsplikt på andre felletyper enn båsfeller til gaupe og jerv, og meldeplikt på feller til villsvin og snarefangst av rype. Forvaltningen er derfor avhengig av tips for å kunne drive tilsyn av de fleste felletyper. Det er en uholdbar situasjon.
SNO har logget 49 kontroller av felle- og båsfangst i 2022. Dette var både kontroll av fangstinnretning og fangstutøvelse. Det ble funnet avvik ved 14 av disse, og 13 av avvikene var per desember 2022 anmeldt til politiet. 27 prosent av alle kontroller i 2022 førte altså til anmeldelse. Om SNO kunne føre tilsyn på alle feller i norsk natur, er det naturlig å anta at dette tallet hadde vært langt høyere. Det ville gjort det lettere å oppdage brudd på Viltloven, Naturmangfoldsloven og Forskrift om utøvelse av jakt, felling og fangst. Dagens kunnskapsmangel har reelle konsekvenser.
ARV tar til orde for registreringsplikt på fangst, bifangst og feilslag og søknadsplikt på alle felletyper. NJFF har, på sin side, tatt til orde for en offentlig godkjenningsordning for feller.