Skriftlig spørsmål fra Per-Willy Amundsen (FrP) til justis- og beredskapsministeren

Dokument nr. 15:3096 (2022-2023)
Innlevert: 05.09.2023
Sendt: 05.09.2023
Besvart: 11.09.2023 av justis- og beredskapsminister Emilie Mehl

Per-Willy Amundsen (FrP)

Spørsmål

Per-Willy Amundsen (FrP): Er statsråden enig i vurderingene og praksisen til Oslo politidistrikt om at de ikke lenger publiserer detaljert statistikk over innvandrerbakgrunnen til kriminell ungdom, eller vil hun instruere politiet om å rapportere med samme detaljnivå om ungdomskriminelles innvandrerbakgrunn som i rapporten som ble publisert i 2022?

Begrunnelse

Det vises til følgende nettsak fra Dagbladet av 03.09.23:
https://www.dagbladet.no/nyheter/dropper-innvandrerstatistikk-sensur/80133864
Det bes om at statsråden avklarer sitt syn på politiets vurderinger og praksis, og om hun vil instruere politiet om å rapportere med samme detaljnivå som i rapporten som ble publisert i 2022.

Emilie Mehl (Sp)

Svar

Emilie Mehl: For å kunne arbeide målrettet og effektivt med å bekjempe kriminalitet er det helt vesentlig å ha et godt kunnskapsgrunnlag. En viktig kilde for kunnskapsinnhenting i politiet er utarbeidelse av analyser på enkeltområder.
I regi av samarbeidsmodellen for det rus- og kriminalitetsforebyggende arbeidet mellom Oslo kommune og Oslo politidistrikt (SaLTo) produseres flere typer analyser. Felles for dem alle er at formålet med analysene er å gjøre det rus- og kriminalitetsforebyggende arbeidet mer kunnskapsbasert. Den årlige SaLTo rapporten har vært produsert siden 2007. Siden 2018 er det også produsert enkeltstående fenomenrapporter og kvartalsvise analyser av unge med gjentatt kriminalitet. Sistnevnte unntas offentlighet og deles med bydelene i medhold av Politiregisterloven § 27 4. ledd.
Politiets straffesaksregistre inneholder kun informasjon om fødeland og statsborgerskap. For å undersøke landbakgrunn eller såkalt "innvandringsbakgrunn", er politiet avhengig av manuelt å koble folkeregisteret med straffesaksopplysninger for hver enkelt person. Det er lovmessige krav til formålet med å gjøre slik kobling. For politiets del kan dette kun gjøres innenfor det politiloven setter som politiets oppgaver. I SaLTo analysesammenheng er dette kun gjort en gang de siste 10 årene. Dette var i en enkeltstående fenomenrapport med tittelen "Risiko og livssammenheng for unge kriminelle i Oslo". Denne ble utgitt i 2022 og var en analyse av 341 personer som var mistenkt for gjentatt kriminalitet i årene 2015 – 2018.
Det er altså ikke slik at SaLTo rapportene regelmessig har hatt informasjon om "innvandringsbakgrunn", utover mistenktes fødeland, slik spørsmålet kan gi inntrykk av.