Skriftlig spørsmål fra Bård Hoksrud (FrP) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:3125 (2022-2023)
Innlevert: 08.09.2023
Sendt: 08.09.2023
Besvart: 15.09.2023 av helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol

Bård Hoksrud (FrP)

Spørsmål

Bård Hoksrud (FrP): Hva vil statsråden gjøre for å sikre at flere kommuner nå ruster opp slik at de er forberedt på å ivareta den økende andelen pleietrengende eldre som vil komme de neste årene?

Begrunnelse

I en sak fra TV2 1. september, kommer det frem at 199 av 356 norske kommuner ikke har konkrete planer om å bygge flere heldøgns omsorgsplasser innen 2030, til tross for at vi vet at det er behov for 13000 nye plasser innen 2030 ifølge framskrivninger fra SSB.
En overlege og forsker ved sykehuset Innlandet kaller det for alvorlig. Jeg deler denne oppfatningen.
Vi er helt avhengige av at det de neste årene gjøres et krafttak for å bygge flere sykehjems- og heldøgns omsorgsplasser om vi skal klare å møte det økte behovet vi vet vil komme.
Selv om mange kommuner legger til rette for mer hjemmebasert omsorg, kommer vi ikke utenom behovet for flere sykehjemsplasser. Derfor ber jeg om at statsråden redegjør for hva som nå skal gjøres for å sikre at kommunene rustes til å møte den økte andelen pleietrengende eldre som vil komme de neste årene.

Ingvild Kjerkol (A)

Svar

Ingvild Kjerkol: Økningen i antall eldre er en av de største samfunnsendringene vi står overfor. Dette er en varig samfunnsendring som kommer til å prege det norske samfunnet i tiden fremover. I 2030 vil det være flere eldre enn barn i Norge. For å møte denne samfunnsendringen og samtidig legge til rette for en aktiv og trygg alderdom, har regjeringen lagt frem Meld. St. 24 (2022–2023) Fellesskap og meistring – Bu trygt heime. Skal vi lykkes med målet om en trygg alderdom må vi tenke helhetlig – som å se sammenhengen mellom et godt og helsefremmende lokalsamfunn, egna bolig og behovet for helse- og omsorgstjenester.
Regjeringen vil i tråd med Hurdalsplattformen jobbe for et aldersvennlig samfunn preget av åpenhet, trygghet og fellesskap. Vi vil bidra til at flest mulig skal oppleve mestring og kunne leve gode og selvstendige liv, samtidig som vi videreutvikler vår felles helse- og omsorgstjeneste for både dagens og fremtidens eldre.
Selv om målet er at vi i økende grad skal løse oppgavene i den enkeltes opprinnelige hjem, kan ikke alt løses der. For noen vil et annet botilbud eller sykehjem være nødvendig for å ivareta den enkeltes trygghet. Derfor har vi i Bo trygt hjemme-reformen vært tydelige på at sykehjem og heldøgns omsorgsplasser fortsatt skal være en del av løsningen.
Det er et kommunalt ansvar å sørge for forsvarlige og gode helse- og omsorgstjenester til personer som har behov for det, herunder dimensjonering og organisering av heldøgns omsorgstilbud. Samtidig vil regjeringen bidra med incentiver, slik at kommunene fortsetter å modernisere eller bygge tilpassede botilbud til dagens og kommende generasjoner eldre. Dette gjør vi gjennom investeringstilskuddet til heldøgns omsorgsplasser. Regjeringen vil følge med på utviklingen og foreslå rammer for ordningen gjennom de årlige statsbudsjettene.