Skriftlig spørsmål fra Bård Hoksrud (FrP) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:3126 (2022-2023)
Innlevert: 08.09.2023
Sendt: 08.09.2023
Besvart: 14.09.2023 av helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol

Bård Hoksrud (FrP)

Spørsmål

Bård Hoksrud (FrP): Når vil statsråden presentere forslag til et oppdatert apotekregelverk?

Begrunnelse

Den nåværende apotekloven trådte i kraft i 2001. Siden den gang har antall apoteker mer enn doblet seg, og den teknologiske utviklingen har muliggjort nye apotekformer og løsninger som ikke er tilpasset dagens regelverk. I september 2021 oppnevnte regjeringen Solberg et utvalg som fikk i oppgave å gjennomgå regelverk knyttet til apotekvirksomhet med sikte på å foreslå en fremtidsrettet regulering som tilrettelegger for økt konkurranse og nye apotekløsninger.
Apoteklovutvalget presenterte i januar 2023 sin utredning hvor de foreslo en rekke tiltak som tok til sikte på å gjøre apotekregelverket teknologinøytralt og fremme konkurranse.
Blant annet foreslås det å fjerne apoteklovens krav om at apotek skal være fysisk tilgjengelig for publikum, at det skal innføres digitale fullmakter og at det skal bli enklere å etablere kjedeuavhengige grossister. Dette er barrierer i dagens regelverk som forhindrer heldigitale apotek.
I dag domineres bransjen av tre aktører, Vitus, Apotek 1 og Boots som har en samlet tilknytning til over 94 prosent av norske apotek. Det nåværende regelverket pålegger enkeltstående aktører å foreta innkjøp hos en av disse og i praksis forhindres de i å forhandle med andre leverandører og konkurrere. Dette gjør det krevende for denne type aktører å drive lønnsomt, og på denne måten hindrer regelverket konkurranse.
Høringsrunden til Apoteklovutvalgets utredningen ble avsluttet i midten av mai 2023, og har fortsatt status som under behandling. Både bransjen og forbrukerne har behov for avklaring på når forslag til nytt regelverk presenteres.

Ingvild Kjerkol (A)

Svar

Ingvild Kjerkol: Jeg fikk overlevert NOU 2023:2 om fremtidens apotek i januar 2023. NOUen har deretter vært på høring frem til 15. mai 2023. Utvalgets medlemmer og høringsinstansene er gjennomgående delt i synet på behovet for revisjon av regelverket. De etablerte aktørene ønsker gjerne å videreføre gjeldende regulering, mens andre igjen ønsker endringer som kan gjøre det enklere for nye apotekaktører å etablere seg i apotekmarkedet.
Den fremtidige innordningen av regelverket kan få betydning for apoteklovens formål om
å sikre forsvarlig utlevering av legemidler til sluttbruker, medvirke til riktig legemiddelbruk i befolkningen og til god tilgjengelighet i alle deler av landet – til legemidler og farmasøytiske tjenester som har god kvalitet og rimelig pris. Den må også vurderes opp mot de legemiddelpolitiske målene som Stortinget sluttet seg til ved behandlingen av Meld. St. 28 (2014–2015) Legemiddelmeldingen, om å sikre god kvalitet ved behandling med legemidler, at legemidler skal ha lavest mulig pris, at det skal være likeverdig og rask tilgang til effektive legemidler, og at det skal legges til rette for forskning og innovasjon. Det er viktig at man i det videre arbeider for at disse målene ivaretas på best mulig måte. Departementets må videre hensynta andre viktige arbeider som nå pågår, som oppfølgingen av NOU 2023:4 Tid for handling — Personellet i en bærekraftig helse- og omsorgstjeneste.
Departementet vil arbeide videre med eventuelle forslag til endringer i apotek- og grossistregelverket som vil bli sendt på alminnelig høring. Forslag jeg velger å gå videre med som krever lovendringer eller som har budsjettmessige konsekvenser, vil legges frem for Stortinget på vanlig måte.