Skriftlig spørsmål fra Terje Halleland (FrP) til olje- og energiministeren

Dokument nr. 15:3132 (2022-2023)
Innlevert: 10.09.2023
Sendt: 11.09.2023
Besvart: 18.09.2023 av olje- og energiminister Terje Aasland

Terje Halleland (FrP)

Spørsmål

Terje Halleland (FrP): Vil regjeringen regne med Barents Blue prosjektet i Finnmark og deres mulighet til å produsere kraft til det sentrale kraftnettet ved hjelp av naturgass med CCS, som en del av det såkalte industri- og kraftløftet som regjeringen har lovet Finnmark i forbindelse med elektrifisering av Melkøya?

Begrunnelse

Horisont Energi presenterte tidligere i år under Barentshavkonferansen muligheter for produksjon av blå kraft til det sentrale kraftnettet, enten som grunnlast eller balansekraft. Formålet er å bruke gass til produksjon av kraft, som kan bidra til å forsyne en svært trengende region med mer kraft. Det kan produseres flere hundre MW og kraften kan leveres i god tid før 2030. Prosjektet har selv fått tilgang til kraft, men dersom produksjon av kraft i deres eget anlegg blir realisert, vil det også føre til redusert fremtidige kraftbehov fra nettet ved mulige framtidige utvidelser av Barents Blue prosjektet. Det er ikke lett å se hvor ny kraft skal komme ifra i Nord- Norge for å oppfylle regjeringen kraftløfte. Selv om regjeringen skulle lykkes med å etablere for eksempel ny vindkraft på land vil det likevel være behov for balansekraft – Barents Blue prosjektet inkludert produksjon av blå kraft, vil være et stort bidrag til kraftproduksjon i nord samtidig som det vil være et viktig industriløft hvor man skaper flere hundre nye industriarbeidsplasser i Nord-Norge.
Ifølge opplysninger fra Horisont Energis egne hjemmesider, så vil Barents Blue-prosjektet møte kravene i EU-taksonomien til produksjon av hydrogen og ammoniakk. I tillegg er prosjektet en del av IPCEI Hydrogen-prosjektet Hy2Use, og vil dermed kunne være en del av hydrogenverdikjeden i EU. Prosjektet er tidligere tildelt 482 millioner kroner i støtte fra Enova.

Terje Aasland (A)

Svar

Terje Aasland: Å få mer kraft og bedre kraftforsyning i Finnmark er en forutsetning for å kunne skape nye næringer og flere arbeidsplasser, og med det sikre bosetning og sivil tilstedeværelse i vårt nordligste fylke. Vi kan ikke slå oss til ro med eksisterende forsyningssituasjon for kraft i Finnmark, og det er derfor viktig for regjeringen å prioritere ny infrastruktur og kraftproduksjon i nord.
Samtidig med at Snøhvit Future-prosjektet ble godkjent, lanserte regjeringen derfor en plan for betydelig utbygging av kraftproduksjon og nett i Finnmark. Regjeringen har satt som mål at ny infrastruktur for strøm i fylket skal være i drift innen 2030 og at den fornybare kraftproduksjonen i Finnmark innen 2030 skal øke minst like mye som den planlagte forbruksøkningen ved Hammerfest LNG, forutsatt konsesjoner til dette.
Det er interessant at det som del av Barents Blue-prosjektet ses på muligheten for produksjon av elektrisk energi til nettet ved hjelp av naturgass med CCS i kombinasjon med selskapets øvrige planer.
Det foreligger så vidt jeg kjenner til ingen konkrete forhåndsmeldinger eller konsesjonssøknader om et slikt gasskraftprosjekt. Energimyndighetene vil ta stilling til eventuelle søknader når slike eventuelt foreligger.