Skriftlig spørsmål fra Sveinung Stensland (H) til justis- og beredskapsministeren

Dokument nr. 15:3136 (2022-2023)
Innlevert: 11.09.2023
Sendt: 11.09.2023
Besvart: 21.09.2023 av justis- og beredskapsminister Emilie Mehl

Sveinung Stensland (H)

Spørsmål

Sveinung Stensland (H): Økokrim hevder konsekvensene av at regjeringen valgte å legge bedragerienheten på Gjøvik er forsinkelser, færre ansatte og mindre penger til kriminalitetsbekjempelse.
Hvor mye ekstra koster etableringen på Gjøvik sammenlignet med alternativene Økokrim anbefalte, jeg vil ha svar målt i forsinket tid til etablering og ekstra kostnader til etablering og drift?

Begrunnelse

Bare de kriminelle tjener på forsinket etablering. Det er derfor alvorlig når økokrim sier det de sier. Nemlig at regjeringen både forsinket etableringen og gjør den mer kostbar slik at det blir færre ansatte. Her må Stortinget få skikkelig oversikt, påstanden fra Økokrim må følges opp.
Jeg har med vantro lest sakene i Oppland Arbeiderblad og VG om hvordan politiet trakk i nødbremsen og mente regjeringen var i ferd med å bryte loven da Senterpartiet skulle ha Økokrim til Gjøvik. Jeg vil be om grundige svar på spørsmålene jeg sender om dette, for her har regjeringen mye å svare for.

Emilie Mehl (Sp)

Svar

Emilie Mehl: Jeg viser til svar på spørsmål nr. 3135 til skriftlig besvarelse.
Kostnad og etableringstid er kun to av mange forhold som er relevante ved valg av lokalisering av nye statlige enheter. Etter retningslinjer for lokalisering av statlige arbeidsplasser og statlig tjenesteproduksjon skal både faglige, økonomiske og lokaliseringspolitiske hensyn vurderes før lokalisering av statlige arbeidsplasser besluttes. Slike retningslinjer har eksistert i flere tiår, og har også ligget til grunn for beslutninger under tidligere regjeringer.
På bakgrunn av retningslinjene vurderte Økokrim selv Trondheim, Gjøvik og Kristiansand som byer med utdanningsinstitusjoner med antatt tilgang til den kompetansen som var nødvendig for å lykkes med prosjektet, og ga departementet sin vurdering av lokaliseringsspørsmålet gjennom Politidirektoratet. Jeg ba i tillegg om en vurdering av Stjørdal.
Politiet har estimert at etablering et annet sted enn Trondheim politistasjon vil øke etableringskostnadene med om lag 15 mill. kroner, de årlige leiekostnadene med om lag 1,5–2 mill. kroner og tid for etablering med minst ett år. Politiet vurderte ingen konkrete lokaler utenfor Trondheim, men estimerte hvor mye ekstra tid og ressurser som måtte brukes ved etablering utenfor Trondheim politihus, basert på plassbehov, kvadratmeterpris i de ulike leiemarkedene og erfaring med anskaffelse og tilpasning av politilokaler. En mulig framtidig alternativkostnad ved å benytte lokalene i Trondheim inngikk heller ikke i vurderingen. Det er imidlertid for tidlig å si om estimatene er korrekte, da de er basert på anslag.
Både Trondheim, Gjøvik og Kristiansand hadde nærhet til relevante fagmiljøer og utdanningsinstitusjoner, selv om Økokrim vurderte at Trondheim kom best ut basert på faglige kriterier.
Jeg vil ellers bemerke følgende fra «Rettleiing til retningslinjene for statleg lokalisering» (Regjeringen.no, 21.03.2023):

«Minst tre alternativ bør bli vurdert, og minst eitt av alternativa skal vere i sentralitetsklasse 3 til 6. Dersom utgreiar ser det som naudsynt å ha med Oslo, sentrale kommunar i Oslo-området eller andre av dei største byane i lokaliseringsalternativa, så krev dette ei særskilt grunngjeving. Utgreiaren må vurdere stader som kan tilfredsstille behova til verksemda, ikkje berre dei stadene som ein legg til grunn vil vere mest optimale. Lokalisering i Nord-Noreg bør vurderast. I tillegg bør utgreiaren ikkje vurdere stader som er urealistiske, og sørge for å vurdere stader som ein kan akseptere at blir valt som lokasjon.»

Basert på en helhetsvurdering av faglige, økonomiske og lokaliseringspolitiske hensyn, har regjeringen besluttet at bedragerisenteret lokaliseres på Gjøvik.