Bård Hoksrud (FrP): Vil statsråden ta initiativ til å ta en ny vurdering på om foreldre bør ha innsyn i enkelte av ungdommenes helseopplysninger frem til de fyller 18 år?
Begrunnelse
I dag er myndighetsalder i Norge 18 år, men du er helserettslig myndig fra du er 16 år. Dette betyr at foresatte ikke får innsyn i resepter og behandlinger, med mindre de har fått tillatelse gjennom fullmakt.
I utgangspunktet er dette bra. Det er mange ting unge kan oppsøke helsevesenet for som foreldre ikke trenger å vite om, og det kan være en trygghet i å slippe å fortelle alt til sine foresatte. Men, det har også en bakside.
Jeg har vært i kontakt med en fortvilet mor som har en sønn som er 16 år og som sliter psykisk. Han har tidligere vært innlagt fordi han ville ta sitt eget liv. Da var det moren som kunne samtykke til at han ble lagt inn på tvang, fordi hun var redd for livet hans. Men, nå som han er 16 har foreldrene ikke lenger noe innsyn i hans helsesituasjon. Foreldrene kan ikke snakke med barnets behandler, ta ut medisiner eller få innsyn i hans pasientjournal. Dette gjør det veldig vanskelig for dem å følge opp en sønn som de ser sliter.
Hun frykter for sønnens liv, men klarer ikke hjelpe ham, og er redd for at sønnen faller mellom to stoler i helsevesenet. Aldersgrensen er satt for å ivareta unges rett til privatliv, for eksempel ved konsultasjoner om prevensjon og seksualitet. For andre helseutfordringer som spiseforstyrrelser, rus og psykiatri kan det være utfordrende at foreldre ikke involveres, fordi ungdommene er avhengige av tett støtte og oppfølging.
Derfor ber jeg om at statsråden redegjør for om regjeringen vil ta initiativ til å endre aldersgrensen for når man er helserettslig myndig.