Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.
Dokument nr. 15:3156 (2022-2023) Innlevert: 15.09.2023 Sendt: 15.09.2023 Besvart: 21.09.2023 av klima- og miljøminister Espen Barth Eide
Lars Haltbrekken (SV): Situasjonen i Hardangerfjorden er svært alvorlig. Statsforvalteren i Vestland har oppdaget at fjorden er overgjødslet på grunn av oppdrett. Det er i dag søkt om over en dobling av mengden oppdrettsfisk i fjorden, og det er allerede gitt tillatelse til en økning på 30 prosent. Vil statsråden stanse alle nye etableringer i av oppdrettsanlegg og settefiskanlegg i Hardangerfjorden, for å sikre en levende fjord?
Espen Barth Eide: Jeg er enig i at tallene som Statsforvalteren i Vestland har satt sammen og presentert gir grunn til bekymring for situasjonen i Hardangerfjorden. Eutrofiering er et alvorlig miljøproblem, og det er også sammensatt, slik vi har sett i bl.a. Oslofjorden.Stortingets og regjeringens fastsatte mål for den norske havbruksnæringen er bærekraftig vekst. Dette er regjeringen svært opptatt av. Lovverket er også tydelig på det ikke kan eller skal gis tillatelse til akvakultur med mindre oppdretteren kan dokumentere at dette er miljømessig forsvarlig, med hensyn til bl.a. tilstanden og kapasiteten til fjordsystemet som anlegget skal ha utslipp til. Disse vurderingene gjøres for alle søknader. Jeg har varslet at jeg, sammen med fiskeri- og havministeren, vil ha et møte med sjømatbransjen om forurensning fra settefiskanlegg. Oppdretterne har et selvstendig ansvar både for å ha god kunnskap om miljøkonsekvensene av sin virksomhet, og for å etterleve de kravene som er satt gjennom forurensningstillatelser. Jeg vil også ta med Miljødirektoratet og Statsforvalteren i mine videre vurderinger av hvordan vi skal arbeide videre for å sikre et godt kunnskapsgrunnlag for en forsvarlig forvaltning av Hardangerfjorden.