Skriftlig spørsmål fra Bård Hoksrud (FrP) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:3160 (2022-2023)
Innlevert: 15.09.2023
Sendt: 15.09.2023
Besvart: 25.09.2023 av helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol

Bård Hoksrud (FrP)

Spørsmål

Bård Hoksrud (FrP): Mener helseministeren at det er akseptabelt at Sykehuset Telemark selv kan legge ned/avvikle anestesilegebemannet legebil uten at det er gitt politiske signaler om dette?

Begrunnelse

Legebilen ble etablert i Telemark i 2019, etter Sykehuset i Telemark HF fikk øremerket 5.1 millioner kroner over statsbudsjettet fra den forrige regjeringen. Dette for å styrke den akuttmedisinske beredskapen i fylket. For inneværende års statsbudsjett har denne bevilgningen blitt lagt inn i basisbevilgningen til Sykehuset Telemark HF. Den beslutningen fører til at dette viktige tilbudet står på spill.
Ledelsen ved Sykehuset Telemark HF vurderer nå å kutte i tilbudet, på grunn av en vanskelig økonomisk situasjon. Det har fått de ansatte på legebilen til å reagere sterkt i et leserinnlegg i avisen Varden, fordi de frykter at hele driften avvikles.
Ifølge de ansatte på legebilen har de gjennomført mer enn 3 000 oppdrag i Telemark. De mener behovet er så stort at tilbudet burde vært døgnbemannet, og at bare på intensivtransportene alene sparer de avdelinger i Sykehuset Telemark for store beløp. De opplever det derfor som paradoksalt at ledelsen vurderer å legge ned legebilen for å spare penger. De spør i innlegget om ledelsen ved sykehuset kan legge ned tilbudet og likevel beholde denne konkrete bevilgningen. Det forventer spørsmålsstilleren at helseministeren svarer de ansatte på, siden det var denne regjeringen som fjernet øremerkingen til legebilen.

Ingvild Kjerkol (A)

Svar

Ingvild Kjerkol: Helse- og omsorgsdepartementet har innhentet innspill fra Helse Sør-Øst RHF. I innspillet framgår følgende:

«Helse- og omsorgsdepartementet avviklet øremerket tilskudd til anestesibemannede legebiler i Mjøsområdet og Grenland i 2023. Helse Sør-Øst RHF valgte å videreføre den øremerkede tildelingen til Sykehuset Telemark HF og Sykehuset Innlandet HF i 2023.
Fra og med 2024 har Helse Sør-Øst RHF, som en planforutsetning i økonomisk langtidsplan 2024-2027, foreslått å fordele den tidligere øremerkede bevilgningen til helseforetakene etter den regionale inntektsmodellens behovsandeler for prehospitale tjenester. Dette vil gi alle helseforetakene like forutsetninger for å etablere anestesibemannet legebil.
Sykehuset Telemark HF har ansvar for egne pasienter. Dette gjelder også de som trenger pasientreiser, ambulansetjenester og anestesilegebemannet enhet. Helse Sør-Øst RHF har full tillit til at Sykehuset Telemark HF prioriterer sin samlede bevilgning for å sikre gode og likeverdige helsetjenester til befolkningen i Telemark.»

Videre har Helse Sør-Øst RHF forelagt forespørselen for Sykehuset Telemark HF, som har redegjort for følgende:

«Sykehuset Telemark HF arbeider med budsjettet for 2024. På bakgrunn av den økonomiske situasjonen i helseforetaket er det behov for å utfordre store deler av virksomheten til å se på muligheter for å prioritere og effektivisere tjenestetilbudet.
Sykehuset Telemark HF er foreløpig i en innledende fase, hvor det er lagt frem ulike forslag til vurdering. Det har foreløpig ikke vært noen realitetsbehandling av forslaget i sykehusledelsen, men de er kjent med at nedlegging av anestesibemannet legebil står på en liste over mulige tilpasninger av driften. Før det gjøres en reell vurdering av tiltaket, må det gjøres risikovurderinger og beregning av økonomisk effekt. Dette er foreløpig ikke gjennomført.
Det er foreløpig usikkert om forslaget om å avvikle eller legge om driften av anestesibemannet legebil kommer til å bli fremmet, men helseforetaket er opptatt av at alle klinikker og avdelinger ved sykehuset, sammen med fagmiljø og tillitsvalgte, går kritisk gjennom driften i forbindelse med budsjettprosessen.
Helseforetaket ser på muligheter for å levere gode sykehustjenester på andre og mer effektive måter for å kunne møte økende behandlingsbehov og begrensede tilgang på ressurser. Sykehuset Telemark HF er opptatt av å gjøre gode prioriteringer og bruke tildelte midler på best mulig måte totalt sett.»

Som det framgår innledningsvis, ble det i 2019 bevilget øremerket tilskudd på 10,2 mill. kroner til å etablere anestesibemannet legebil i Mjøsområdet og i Grenlandsområdet. Det øremerkede tilskuddet ble videreført fram til 2022. Hovedregelen er at midler til de regionale helseforetakene budsjetteres over basisbevilgningene, og fra 2023 ble derfor det øremerkede tilskuddet flyttet til basisbevilgningen sammen med en rekke andre øremerkede tilskudd. Jeg viser til Stortingets behandling av budsjettforslaget for 2023.
Helse Sør-Øst RHF blir i 2023 tildelt om lag 95 milliarder kroner i driftsbevilgninger over statsbudsjettet og må fordele midler innenfor sin region etter behov og lokale forhold. Som det framgår over, er arbeidet med å prioritere og effektivisere tjenestetilbudet ved Sykehuset Telemark HF i en innledende fase. Jeg legger til grunn at de helsepolitiske føringene til helseregionene om å sikre ambulanseberedskapen, særlig der det er langt til sykehus, inngår i arbeidet.