Skriftlig spørsmål fra Anna Molberg (H) til arbeids- og inkluderingsministeren

Dokument nr. 15:3162 (2022-2023)
Innlevert: 15.09.2023
Sendt: 18.09.2023
Besvart: 21.09.2023 av arbeids- og inkluderingsminister Marte Mjøs Persen

Anna Molberg (H)

Spørsmål

Anna Molberg (H): Hvilket faglig grunnlag har statsråden for å hevde at konserthus og andre virksomheter som jevnlig har arrangementer vil øke grunnbemanningen med flere direkte ansettelser dersom arrangører ikke lenger gis adgang til bruk av innleid arbeidskraft?

Begrunnelse

I høringsnotatet i forbindelse med lov- og forskriftsregulering av innleie til arrangement skriver regjeringen at de antar at et eventuelt bortfall av muligheten for innleid arbeidskraft vil lede til flere direkte ansettelser. Bransjen uttrykker usikkerhet rundt dette selv, og peker på at de har et aktivitetsnivå som varierer fra dag til dag, og at de kun har behov for mange arbeidstakere i gjennomføringsfasen av et arrangement. Det er fra departementet side ikke henvist til noe faglig grunnlag som støtter påstanden om at virksomheter innen arrangementssektoren vil øke grunnbemanningen slik det blir hevdet i høringsnotatet.

Marte Mjøs Persen (A)

Svar

Marte Mjøs Persen: Det er bred enighet om at faste, direkte ansettelser i et topartsforhold mellom arbeidstaker og arbeidsgiver skal være hovedregelen i vårt arbeidsliv. Regjeringen vil at arbeidslivspolitikken skal bygge opp under slike ansettelser. Det gir trygghet for arbeidstakere og mest forutsigbarhet for virksomhetene. Jeg viser til målsettingene for lovendringene, slik de er framstilt i Prop. 131 L (2021-2022) og Stortingets behandling i Innst. 108 L (2022-2023).
På bakgrunn av Stortingets behandling av nye innleieregler og etter drøftinger med partene i arbeidslivet og næringsaktører, la departementet i juni fram et høringsnotat med forslag til lov- og forskriftsregulering av innleie fra bemanningsforetak til arrangement. Her understrekes det at arbeidstakere som skal utføre arbeid knyttet til arrangementer som hovedregel bør ansettes fast og direkte i et topartsforhold. Departementet har solid faglig grunnlag for å hevde at dette er normalsituasjonen i arbeidslivet. Det er arbeidsmiljølovens hovedregel. Fafo anslår at om lag tre fjerdedeler av alle sysselsatte har en slik stabil og fast tilknytning til arbeid. Innleie fra bemanningsforetak og andre atypiske tilknytningsformer representerer begrensede unntak fra denne hovedregelen. Dette gjelder også for virksomheter i ulike næringer som har særskilte behov for spesialisert arbeidskraft. På denne bakgrunn antas det i høringsnotatet at for eksempel konserthus og andre virksomheter som jevnlig har arrangementer vil kunne øke grunnbemanningen noe med flere direkte ansettelser. Etter regjeringens syn er det ønskelig å legge til rette for økt bruk av faste ansettelser, som blant annet kan medføre at arbeidsgivere investerer mer i å utvikle sine ansattes kompetanse. Det kan være av særskilt betydning i kultur- og arrangementsnæringen, som i større grad enn de fleste andre næringer preges av kortvarige arbeids- og oppdragsforhold.
Jeg viser for øvrig til departementets høringsnotat hvor det foreslås en unntaksvis adgang til å benytte innleie fra bemanningsforetak til rigg- og sceneteknisk arbeid til kortvarige og enkeltstående arrangement. Høringsfristen er nylig utløpt og departementet er nå i gang med å gå gjennom høringsuttalelsene.