Skriftlig spørsmål fra Silje Hjemdal (FrP) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:3171 (2022-2023)
Innlevert: 17.09.2023
Sendt: 18.09.2023
Besvart: 26.09.2023 av helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol

Silje Hjemdal (FrP)

Spørsmål

Silje Hjemdal (FrP): Vil statsråden foreta seg noe konkret for å bedre og sikre lavterskeltilbud innen rus- og psykiatri, som for eksempel Psykiatrialliansen, herunder vurdere kriteriene på nytt?

Begrunnelse

Denne uken besøkte jeg lavterskeltilbudet Psykiatrialliansen i Bergen som er svært skuffet over at man ikke får driftstilskudd fra Helsedirektoratet i år. Dette kom svært overraskende og uventet da foreningen de siste 7 årene har fått 600 000 kr i driftstilskudd hvert år.
Det at man nå kutter deres pengestøtte er ensbetydende med at de må redusere og kutte i ulike kurs og tilbud. Dette rammer sårbare mennesker som ofte er i en meget krevende livssituasjon og har få eller ingen andre aktivitetstilbud.
Hver uke er det opp mot 450 mennesker som hver uke benytter seg nettopp av Psykiatrialliansens gratis lavterskeltilbud. Det understrekes også at ulike helsetjenester innen rus og psykiatri bruker nettopp Psykiatrialliansens for å minske overgangen fra å være innlagt til å komme tilbake og ut i samfunnet. Fordelene med lavterskeltilbudet er mange da det forhindrer isolasjon, utenforskap og byr på fellesskap, mestring og mening i hverdagen. Det at slike tilbud finnes, vil jeg tro avlaster andre deler av det offentlige hjelpeapparatet og gir store besparelser for bla helsevesenet.
Derfor fremstår det som svært forunderlig og uheldig at Helsedepartementet mener dette er en ønsket konsekvens. Jeg minner om at helseministeren så sent som i juni la frem opptrappingsplanen for psykisk helse, der hun snakket varmt lavterskeltilbudenes betydning.
Neste gang ministeren er i Bergen håper jeg hun vil prioritere et besøk til Psykiatrialliansen og de flotte folkene der som hver dag står på for at andre skal få en bedre hverdag.

Ingvild Kjerkol (A)

Svar

Ingvild Kjerkol: Psykisk helse er et av regjeringens viktigste satsingsområder. Vi vil at flere skal oppleve god psykisk helse og livskvalitet, og at de som trenger det skal få god og lett tilgjengelig hjelp.
Som representanten påpeker, har regjeringen nylig lagt fram en opptrappingsplan for psykisk helse. Opptrappingsplanen er en helhetlig plan for å bedre den psykiske helsen i Norge og utvikle det samlede tjenestetilbudet de neste ti årene. Et av målene vi har satt oss i planen, er at innbyggere i alle kommuner har tilgang til kunnskapsbaserte lavterskeltilbud innen psykisk helse og rusbehandling. I budsjettet for 2024 foreslår vi blant annet å bevilge 150 mill. kroner til psykisk helse og rusbehandling som en del av veksten i kommunenes rammetilskudd.
Frivillige og ideelle organisasjoner er et viktig supplement til det offentlige tjenestetilbudet innen psykisk helsefeltet. I 2023 ble det gjort endringer i regelverket for tilskuddsordningen for bruker- og pårørendeorganisasjoner innen psykisk helse-, rus- og voldsfeltet, der det er tydeliggjort at hovedformålet med tilskuddet er å bidra til økt brukermedvirkning. Dette gjelder både individuelt og i utformingen av tilbud og tjenester til mennesker med psykiske helse-, rus- og/eller voldsproblemer, gjennom å styrke organisasjonenes drift og informasjons-virksomhet.
Denne omleggingen medfører at enkelte tiltak ikke lenger passer inn i ordningen. Dette gjelder særlig noen organisasjoner som har levert tjenester for brukere og pårørende, men som ikke har hatt bruker- og pårørendemedvirkning som formål. Vi arbeider videre med å vurdere innretningen av tilskuddsordningen i lys av tilbakemeldingene fra organisasjonene. Organisasjonene vil involveres i dette arbeidet.