Skriftlig spørsmål fra Geir Jørgensen (R) til fiskeri- og havministeren

Dokument nr. 15:3185 (2022-2023)
Innlevert: 19.09.2023
Sendt: 19.09.2023
Rette vedkommende: Klima- og miljøministeren
Besvart: 26.09.2023 av klima- og miljøminister Espen Barth Eide

Geir Jørgensen (R)

Spørsmål

Geir Jørgensen (R): Hva vil statsråden foreta seg for å stanse alvorlige utslipp fra settefiskanlegg i Hardangerfjorden og i hele Norge?

Begrunnelse

Dagens Næringsliv har den siste uken avslørt hvordan settefiskanlegg over hele landet har store ubehandlede utslipp fra settefiskanlegg i norske fjorder. Statsforvalteren i Vestland har slått alarm om den økologiske tilstanden i Hardangerfjorden, og mener at tålegrensen for hva fjorden kan tåle av nitrogenutslipp er nådd, med både utslipp fra settefiskanlegg og oppdrett i sjø.
Det produseres i dag 100 000 tonn oppdrettsfisk i Hardangerfjorden. I tillegg er det allerede gitt tillatelse til ytterligere 30 000 tonn, som ennå ikke er satt i produksjon. På toppen av dette er det søkt om produksjon av ytterligere 130 000 tonn.
Artiklene i DN har vist at det er liknende utslippsproblematikk fra settefiskanlegg i mange av landets fjorder. Det vil være interessant å vite hva Statsråden vil foreta seg for å få kontroll over disse utslippene i fra settefiskanleggene.

Espen Barth Eide (A)

Svar

Espen Barth Eide: Det er Klima- og miljødepartementet som har det overordnede forvaltningsansvaret for forurensningsregelverket, herunder utslipp fra settefiskanlegg. Da denne saken berører den næringen fiskeri- og havministeren har ansvar for, er naturligvis også han svært opptatt av dette. Fiskeri- og havministeren og jeg har derfor denne uken et møte med sjømatbransjen om forurensning fra settefiskanlegg.
Stortingets og regjeringens fastsatte mål for den norske havbruksnæringen er bærekraftig vekst. Dette er regjeringen svært opptatt av. Lovverket er også tydelig på det ikke kan eller skal gis tillatelse til akvakultur med mindre dette er miljømessig forsvarlig, etter vurderinger av bl.a. tilstanden og kapasiteten til fjordsystemet som anlegget skal ha utslipp til. Dette vurderes konkret for alle søknader, og gir grunnlag for beslutning om eventuell tillatelse til forurensning og vilkår for en slik eventuell tillatelse. Oppdretterne har et selvstendig ansvar både for å ha god kunnskap om miljøkonsekvensene av sin virksomhet, og for å etterleve de kravene som er satt i forurensningstillatelsene. Statsforvalteren kan i tillegg, på visse vilkår, endre, omgjøre og tilbakekalle tillatelser etter forurensningsloven.
Statsforvalteren har ulike virkemidler som kan anvendes ved brudd på regelverk og tillatelser, avhengig av alvorlighetsgraden. Regjeringen er opptatt av at tilsynsrollen prioriteres i statsforvalternes arbeid og vil understreke dette i dialogen regjeringen har med statsforvalterne gjennom det årlige tildelingsbrevet. Miljødirektoratet vil i tillegg planlegge og legge til rette for en landsomfattende tilsynsaksjon rettet mot settefiskanlegg.
Miljødirektoratet vurderer også fortløpende nye krav til akvakulturaktivitet som følge av oppdatert kunnskap og ny teknologi. Bransjens kunnskap om bl.a. utslipp og effektiv og oppdatert teknologi, er her et viktig element.