Rasmus Hansson (MDG): Equinor har inngått store kontrakter med det statseide kinesiske selskapet Cosl for leie av flyterigger.
Har departementet hatt dialog med Equinor om strategiske og sikkerhetspolitiske vurderinger rundt denne konkrete saken, og mener statsråden det er ønskelig at Equinor inngår store kontrakter med statseide kinesiske selskap når det finnes norske og europeiske selskap som er teknologisk og kvalitetsmessig på høyde med konkurrenter som eies av kinesiske myndigheter?
Begrunnelse
De siste ukene har Equinor inngått store kontrakter med det kinesisk statseide selskapet Cosl for leie av flyterigger, to av dem alene og én sammen med oljeselskapet Vår Energi. I DN 20/9 sier Equinors pressetalsperson Gisle Ledel Johannessen at Equinor “på generelt grunnlag har (...) løpende dialog med norske myndigheter om sikkerhet og sikring på norsk sokkel”. Ifølge artikkelen vil disse avtalene innebære at kinesiskeide borerigger nå får rundt 40 prosent av den flytende borekapasiteten på norsk sokkel med tilgang til kritisk norsk infrastruktur. Det fremgår ikke av artikkelen om departementet har hatt dialog med Equinor om denne konkrete saken.
PSTs risikovurdering for 2023 slår fast at Norge står overfor en vedvarende etterretningstrussel fra Kina, og at kinesisk etterretning vil “bruke et bredt spekter av virkemidler for å tilegne seg avansert teknologi, kunnskap og sensitiv informasjon fra norske virksomheter og institusjoner”.
Regjeringens eierskapsmelding slår fast at Kina som en økonomisk stormakt har endret den geopolitiske balansen. Meldingen slår videre fast at målet med Statens eierskap i Equinor er høyest mulig avkastning innenfor bærekraftige rammer. Spørsmålsstilleren har vanskelig for å se at det er bærekraftig å la et statlig eid selskap overlate 40 prosent av den flytende borekapasiteten på norsk sokkel til kinesiskeide aktører, når det finnes norske og europeiske selskaper som teknologisk og kvalitetsmessig er fullt på høyde med sine kinesiske konkurrenter.