Marius Arion Nilsen (FrP): Vi har lest groteske historier de siste måneder om unge lovbrytere som har begått voldtekt, omfattende vold og mer, hvor justisvesenet har vært så opptatt av forbryternes rettigheter, at de ikke har blitt varetektsfengslet eller idømt noe særlig grad av straff, selv om det ifølge rettene er "sterk gjentakelsesfare".
Operer deler av justissektoren som snillistiske aktivister, eller er deres tolkning av dagens lovverk hvor unge grovt kriminelle med sterk gjentakelsesfare har ukrenkelige rettigheter som trumfer alt annet, riktig?
Begrunnelse
I Oslo har en 17 åring grovt voldtatt flere kvinner de siste måneder, med store følger for kvinnene i etterkant, og tydeligvis få eller ingen følger for den seriekriminelle ungdommen. I VG leser vi at ofrene er livredde og ikke tør å gå noen steder, og opplever altså en betydelig grad av inngrep i livene sine, mens den kriminelle ikke begrenses i noen grad. I første omgang var det politiet som ikke begjærte voldtektsmannen for varetektsfengslet av uforståelige grunner, hvorpå politiet løslatte vedkommende og satte ham på gaten igjen slik at han kunne voldta på nytt 5 dager senere. Med to grove overfallsvoldtekter på kort tid klarer lagmannsretten kunststykket å falle ned på konklusjonen at 17-åringen ikke skal varetektsfengsles med begrunnelsen:
«Siktede er under 18 år. Han kan da ikke fengsles med mindre det er «tvingende nødvendig» […] Terskelen for å varetektsfengsle et barn er høy, og det skal unngås at barn utsettes for det inngripende tvangsmiddelet i større grad enn nødvendig.»
Dette er tydeligvis både tingretten og lagmannsretten , og senest høyesterett enig i. Når retten løslater en serievoldtektsmann og stempler vedkommende for å ha "sterk gjentakelsesfare", og samtidig sier at unge kriminelle skal kun fengsles hvis det er tvingende nødvendig, så uttrykker rettsvesenet samtidig at det ikke er tvingende nødvendig å unngå nye overfallsvoldteker og nye ofre, eller gi sikkerhet til allerede angrepne ofre. Inngrepene i ofrenes liv og potensielle nye ofre er virker å være av liten eller ingen betydning for instansene i rettsvesenet. VG skriver videre:
"Kvinnen som ble overfalt 1. august, føler seg nå fanget i sitt eget hjem. Hun tør ikke gå ut for å trene eller møte venner – i frykt for å møte den voldtektssiktede 17-åringen."
Forståelsen av rettsvesenets beslutninger vil også være at ofre og mulige nye ofres rettigheter ikke er viktig og kan krenkes, mens seriekriminelle ungdoms rettigheter er ukrenkelig. Hvis avgjørelsene man ser i domstoler over hele landet i det siste er innenfor rimelig tolkning av regelverket og lovverket, så har man de facto gitt tilnærmet fripass for unge lovbrytere, på bekostning av samfunnet.
https://www.vg.no/nyheter/innenriks/i/Q70mvJ/kvinne-om-voldtektssiktet-tenaaring-jeg-er-livredd-for-aa-moete-ham-igjen