Bjørnar Moxnes (R): Vil statsråden ta initiativ til å undersøke hvilken kontakt Statkraft har hatt med representanter for Kina og det kinesiske kommunistpartiet og om noe av denne ble formidlet gjennom Xynteos, og vil statsråden, som leder for departementet som eier Statkraft, vektlegge at selskapet ikke må bryte menneskerettighetene i Kina eller andre steder, og at vi ikke må bli avhengige av Kina for å sikre vår elektrisitetsforsyning?
Begrunnelse
I en sak publisert på nett 22. september skriver Dagens Næringsliv at daværende statsminister Erna Solberg i 2017 møtte en mektig kinesisk industrileder, Liu Zhenya, som blant annet ønsket å bygge et globalt elektrisitetsnett, mens Zhenya var på besøk i Norge med en delegasjon fra Kina. Kontakten ble tilrettelagt av Solbergs venn, Osvald Bjelland, som også er ektefellen til daværende og sittende styreleder i Statkraft, og fant sted på et arrangement i regi av hans selskap Xynteos. Statkraft deltok også på arrangementet. Statkraft uttaler til DN at styreleder ikke var involvert i beslutningen.
Selv om Statkraft også uttaler i saken at det konkrete initiativet som Zhenya la fram for dem på et annet møte under Norgesbesøket ikke ble fulgt opp, har Statkraft i år fått kritikk for sine bånd til Kina.
En intern vurdering fra Statkraft slo for noen måneder siden fast at det er svært sannsynlig at selskapet medvirker til tvangsarbeid med ekstremt alvorlige konsekvenser for de som rammes. DN omtalte dette i mars.
Avisen Recharge, i en sak gjengitt av Europower 18. september i år, skriver at sjefen for Wind Europe advarer mot å kjøpe kinesiske vindturbiner selv om de er rimeligere. Til Recharge var en sjef i Statkraft tydelig på at de vurderer å kjøpe kinesiske turbiner.