Skriftlig spørsmål fra Lene Westgaard-Halle (H) til justis- og beredskapsministeren

Dokument nr. 15:3245 (2022-2023)
Innlevert: 25.09.2023
Sendt: 26.09.2023
Besvart: 04.10.2023 av justis- og beredskapsminister Emilie Mehl

Lene Westgaard-Halle (H)

Spørsmål

Lene Westgaard-Halle (H): Mener statsråden at dagens bestemmelse om inndragning av kjøretøy ved villmannskjøring er tilstrekkelig, og hva vil statsråden eventuelt gjøre for å sørge for at hjemmelen blir benyttet i større grad enn i dag?

Begrunnelse

Før sommeren rapporterte sjefen for UP i Sør-Øst politidistrikt at stygg kjøring er en økende trend, og at dagens mulighet for sanksjonering av villmannskjøring verken er tilstrekkelig eller har den ønskede effekten. Etter straffeloven § 69 kan ting, herunder kjøretøy, som har vært brukt ved en straffbar handling, inndras. Det kan imidlertid virke som hjemmelen i liten grad benyttes til å inndra kjøretøyet ved tilfeller av villmannskjøring.

Emilie Mehl (Sp)

Svar

Emilie Mehl: Forebygging av trafikkulykker er et viktig område, som jeg følger nøye med på. Det skal være trygt å ferdes på norske veier. Trafikkulykker rammer brått og brutalt, og er noe vi må gjøre vårt ytterste for å unngå. Jeg ønsker i den sammenheng å vise til Hurdalsplattformen, hvor regjeringen har forpliktet seg til å fortsette med arbeidet rundt en nullvisjon og med et mål om at det ikke skal forekomme ulykker med drepte og hardt skadde i veitrafikken. Neste etappemål er året 2030 hvor vi i Norge ikke skal ha mer enn 350 drepte eller hardt skadde personer i trafikken, herunder maksimalt 50 drepte.
Forslaget om inndragning av kjøretøy har vært fremmet i den offentlige debatten siden i sommer, herunder av sjefen for Utrykningspolitiet. Jeg har derfor innhentet en vurdering og mer konkret forslag fra politiet om mulige løsninger, samt om erfaringer fra Danmark, der en slik bestemmelse har blitt innført. Saken er nå til vurdering i mitt departement og Samferdselsdepartementet, da også samferdselsministeren har ansvar for trafikksikkerhet. Det er viktig at saken underlegges en grundig vurdering, både av erfaringene fra Danmark, og av de prinsipielle spørsmål saken reiser, slik som inndragning av biler tilhørende tredjeparter, dvs. andre enn den personen som begår villmannskjøringen.
Når det gjelder inndragning etter regler i straffeloven, ønsker jeg i korte trekk og opplyse om følgende: Straffeloven inneholder bestemmelser som i prinsippet kan benyttes for å inndra kjøretøy som er brukt til «villmannskjøring». Straffeloven § 69 åpner for å inndra ting, herunder motorvogner, som har vært gjenstand for eller brukt ved en straffbar handling. Det er opp til retten å avgjøre om inndragning skal skje. Ved vurderingen av om inndragning skal foretas, skal det særlig legges vekt på om inndragning er påkrevd av hensyn til en effektiv håndheving av straffebudet som er overtrådt, og om inndragning vil være forholdsmessig. I forholdsmessighets-vurderingen skal det blant annet legges vekt på andre reaksjoner som ilegges, og konsekvensene for den som inndragningen rettes mot. Basert på uttalelser i forarbeidene skal det en del til for å inndra kjøretøy ved trafikklovbrudd. Det finnes imidlertid enkelte eksempler fra rettspraksis på at inndragning har skjedd etter gjentatte og grove overtredelser av trafikkregler.
Riksadvokaten opplyser at alvorlige trafikklovbrudd, herunder dødsulykker, ulykker med betydelig personskade og særlig risikofylt trafikkatferd er blant områdene som omfattes av riksadvokatens sentrale prioriteringer, se riksadvokatens rundskriv nr. 1/2023 Mål og prioriteringer for straffesaksbehandlingen i 2023. Med alvorlige trafikklovbrudd menes blant annet grovere fartsovertredelser der hastigheten alene innebærer en betydelig fare, og ruspåvirket kjøring som gir fengselsstraff. Tilstrekkelige strafferettslige reaksjoner, herunder inndragning, er en forutsetning for at strafforfølgningen skal virke preventivt og bidra til redusert kriminalitet. Det forutsettes derfor at påtalemyndigheten vurderer om det er grunnlag for inndragning der det kan være aktuelt. Jeg vil ta initiativ til at Riksadvokaten på egnet vis inviteres inn i departementenes planlagte utredningsarbeid for å sikre god og effektiv påtalebehandling, herunder inndragning, i relevante saker.