Skriftlig spørsmål fra Lene Westgaard-Halle (H) til justis- og beredskapsministeren

Dokument nr. 15:3252 (2022-2023)
Innlevert: 26.09.2023
Sendt: 26.09.2023
Besvart: 29.09.2023 av justis- og beredskapsminister Emilie Mehl

Lene Westgaard-Halle (H)

Spørsmål

Lene Westgaard-Halle (H): Mener statsråden det er forsvarlig å legge ned flere skytebaner når antallet oppdrag der politiet bærer våpen øker?

Begrunnelse

Norge har som et av få land i verden et politi som er ubevæpnet i ordinær tjeneste. Samtidig øker antallet oppdrag der politiet bærer våpen. Samtidig legges altså flere av skytebanene i Sør-Øst politidistrikt ned. Det kan bidra til å svekke politiets skytterferdigheter og skape usikkerhet til egne ferdigheter på oppdrag.

Emilie Mehl (Sp)

Svar

Emilie Mehl: Opplæring, øvelse og realistisk trening er nødvendig for å sette politiets personell i stand til å håndtere risikofylte oppdrag og maktutøvelse. Innsatspersonell i politiet har økt og intensivert treningen de senere årene, og gjennomgår pålagt organisert trening og testing som inngår i sertifiserings- og vedlikeholdsprogram for innsatspersonell. Trening og årlig testing av skyteferdigheter inngår i dette programmet. Innsatspersonell i kategori 3 (IP3) og 4 (IP4) trener årlig henholdsvis 103 og 48 timer. I tillegg trener IP3 mannskap fra politidistriktene årlig ved Politiets nasjonal Beredskapssenter (PNB) sammen med de nasjonale beredskapsenhetene.
Jeg er kjent med at alle politidistrikt har tilgang på skytebaner for å kunne gjennomføre pålagt trening for innsatspersonell, men geografisk avstand til skytebaner vil naturlig nok variere fra politidistrikt til politidistrikt. Distriktene benytter med noen unntak sivile skytebaner. Dette gjelder f.eks. bruk av Forsvarets skytebaner der disse er tilgjengelig. All organisert skytetrening relatert til godkjenningsskyting gjennomføres på utendørs skytebaner.
Politidirektoratet har opplyst at det i Sør-Øst politidistrikt har det de siste årene blitt lagt ned to innendørs skytebaner, en ved Larvik politistasjon og en ved Sandefjord politistasjon. Nedleggelsen skyldes at banene ikke lengre oppfyller HMS-kravene til utlufting.
Politidistriktet har i stedet prioritert å utvikle nye treningsfasiliteter i de tre geografiske driftsenhetene, for å legge til rette for all trening innsatspersonellet skal gjennomføre. Skytetrening er en stor del av denne treningen, og de nye treningsfasilitetene tilfredsstiller kravet denne treningen forutsetter.