Svar
Jan Christian Vestre: I eierskapsmeldingen, Meld. St. 6 (2022 - 2023) Et grønnere og mer aktivt statlig eierskap – Statens direkte eierskap i selskaper, redegjør regjeringen for statens forventninger til selskapene og hvordan staten som eier følger opp selskapene, inkludert rollefordelingen mellom eier, styret og daglig leder.
Statens mål som eier i Equinor ASA er jf. eierskapsmeldingen høyest mulig avkastning over tid innenfor bærekraftige rammer. Dette forutsetter at selskapet integrerer og balanserer økonomiske, sosiale og miljømessige forhold gjennomgående i sine ambisjoner, mål, strategier og virksomhetsstyring.
I gjeldende eierskapsmelding har regjeringen forsterket forventningene på klimaområdet. Staten forventer at i) Selskapene identifiserer og håndterer risiko og muligheter knyttet til klima og integrerer dette i sine strategier. ii) Selskapene setter mål og iverksetter tiltak for reduksjon i klimagassutslipp på kort og lang sikt i tråd med Parisavtalen, og rapporterer om måloppnåelse. Målene er vitenskapsbaserte der dette er tilgjengelig. iii) Selskapene rapporterer på direkte og indirekte klimagassutslipp og klimarisiko, og benytter anerkjente standarder for rapportering på klimagassutslipp og klimarisiko. Disse forventningene ble lagt frem i eierskapsmeldingen 21. oktober 2022, og meldingen ble behandlet i Stortinget i februar 2023. I meldingen er det også beskrevet hvordan staten som eier følger opp, dersom det over tid er vesentlige avvik fra statens forventninger. Det vil som regel være naturlig å følge opp styret og ledelsen i eierdialogen. Dersom det ikke fører frem, kan staten påvirke gjennom beslutninger på generalforsamling.
Equinor har en ambisjon om netto null i 2050 og la i 2022 frem en energiomstillingsplan for sin generalforsamling. Selskapet skal rapportere på planen hvert år og legge den frem for generalforsamlingen på nytt minst hvert tredje år. Staten stemte for planen, blant annet fordi selskapet er tydelig på at den langsiktige verdiskapingen støtter opp om målene i Paris-avtalen og 1,5 graders-banen. Dette påvirker naturligvis også selskapets investeringer.
Staten forventer at styret og administrasjonen arbeider aktivt med statens forventninger og vurderer om og hvordan de bør hensyntas i Equinors energiomstillingsplan. Oppfølging av energiomstillingsplanen, basert på forventningene i eierskapsmeldingen, blir sentralt i eierdialogen med selskapet i årene fremover. Departementet benytter eierdialogen aktivt og tar opp forhold, stiller spørsmål og formidler synspunkter som er innspill selskapsledelsen kan vurdere i tilknytning til sin virksomhet og utvikling. Selskapets omstillingsplan vil selvfølgelig ha betydning for hvordan selskapet utvikler seg og hvordan det investerer. Hvilke konkrete prosjekter selskapet går inn i, må styret som sagt selv vurdere.
Staten er en aktiv, ansvarlig og langsiktig eier som skal bidra til å oppnå målene som eier. Det er imidlertid styrets ansvar å forvalte selskapet, inkludert å fatte investeringsbeslutninger og å legge selskapets strategi, jf. selskapslovgivningens rollefordeling mellom eier, styret og daglig leder samt allment anerkjente eierstyringsprinsipper og -standarder.
I dialogen med Equinor, har departementet blant annet drøftet temaer som strategi og drift, inkludert lønnsomhet, klimagassutslipp, robusthet og risikostyring generelt og knyttet til investeringer i olje og gass internasjonalt spesielt. Dette blir vesentlig i eierdialogen også fremover.