Skriftlig spørsmål fra Kathy Lie (SV) til finansministeren

Dokument nr. 15:3298 (2022-2023)
Innlevert: 29.09.2023
Sendt: 02.10.2023
Besvart: 10.10.2023 av finansminister Trygve Slagsvold Vedum

Kathy Lie (SV)

Spørsmål

Kathy Lie (SV): Vil finansministeren se på muligheten til å endre på/få fortgang i arbeidet med å endre lagringstiden hos Skatteetaten for opplysninger om kjønnssykdommer i forbindelse med prøvingsattester for inngåelse av ekteskap?

Begrunnelse

Ekteskapsloven fra 1918 krever at Skatteetaten innhenter opplysninger om overførbare kjønnssykdommer fra parter som ønsker å inngå ekteskap. Dette skjer gjennom at partene fyller ut et spørreskjema for å få prøvingsattest. Her er et av spørsmålene om partene har overførbare kjønnssykdommer. Om en eller begge parter svarer ja på spørsmålet om kjønnssykdommer, må man opplyse om den andre parten vet om disse og har fått veiledning av lege. Om en av partene ikke svarer på spørsmålet om kjønnssykdommer, vil man ikke bli innvilget prøvingsattest.
Opplysningene om kjønnssykdommer blir deretter lagret i årevis hos skatteetaten. Denne praksisen har blitt videreført i lovverket siden 1918, og videreført ved vedtakelsen av ny ekteskapslov i 1991. Siden 2004 har ansvaret ligget hos Skatteetaten, der opplysningene har blitt lagret siden. Pr. 2023 pågår det ikke arbeid med å endre dette i lovverket, men Skatteetaten ser på lagringstiden for opplysningene.

Trygve Slagsvold Vedum (Sp)

Svar

Trygve Slagsvold Vedum: Ekteskapsloven fastsetter vilkårene for å inngå ekteskap, og hvilke opplysninger de som skal gifte seg skal oppgi i forbindelse med ekteskapsinngåelsen. Folkeregistermyndigheten (Skatteetaten) utsteder prøvingsattest. Barne- og familiedepartementet har ansvaret for ekteskapsloven, og Skatteetaten må forholde seg til de krav som følger av ekteskapsloven på dette området.
Det følger av ekteskapsloven § 5 at «den som lider av en smittefarlig sykdom som kan overføres ved seksuell omgang, kan ikke inngå ekteskap uten at den andre parten er gjort kjent med sykdommen og begge parter har fått muntlig veiledning av en lege om farene ved sykdommen». Videre følger det av ekteskapsloven § 7 f): «Hver av brudefolkene skal erklære skriftlig på ære og samvittighet om han eller hun lider av en smittefarlig sykdom som kan overføres ved seksuell omgang. I tilfelle skal det godtgjøres at den andre parten er gjort kjent med sykdommen, og at begge parter har fått veiledning av lege om farene ved sykdommen.»
Slike opplysninger må oppgis for å få utstedt prøvingsattest som man trenger for å inngå ekteskap i Norge. Opplysningene gis av brudefolket på eget skjema, digitalt eller på papir, og dette skjemaet lagres i Skatteetatens saksbehandlingsløsning. Opplysninger om smittefarlig sykdom er sensitive, og bør ikke oppbevares lenger enn det som er nødvendig etter formålet med innhentingen. Jeg understreker at opplysningene ikke lagres i Folkeregisteret.
Skatteetaten gjennomfører for tiden en større tverrfaglig gjennomgang av etatens kassasjonsregler. Etaten kartlegger behovene for å lagre informasjon i sine moderniserte saksbehandlingssystemer på flere områder, også utover folkeregisterområdet. Det inkluderer å vurdere regler for bevaring og sletting av opplysninger. Opplysninger som mottas i forbindelse med prøving av ekteskapsvilkårene, herunder om smittefarlig sykdom som kan overføres ved seksuell omgang, inngår i dette arbeidet. Dette er et stort prosjekt, og jeg er glad for at Skatteetaten gjør en slik gjennomgang.