Skriftlig spørsmål fra Lars Haltbrekken (SV) til klima- og miljøministeren

Dokument nr. 15:3299 (2022-2023)
Innlevert: 27.09.2023
Sendt: 02.10.2023
Besvart: 09.10.2023 av klima- og miljøminister Espen Barth Eide

Lars Haltbrekken (SV)

Spørsmål

Lars Haltbrekken (SV): 7. august kom earthresQue med en rapport som så på mulighetene for sirkulær og mer bærekraftig massehåndtering av mudringsmasser.
Vil statsråden i forbindelse med mudringen ved Borg havn vurdere alternativ bruk av mudringsmassene basert på det som kommer frem i rapporten og har han noen anslag på hva det vil koste?

Begrunnelse

I forbindelse med prøvemudring i Borg havn, har earthresQue sett på mulighetene for sirkulær og mer bærekraftig massehåndtering av mudringsmasser. Målet med utbedringen av farleden inn til Borg Havn er å øke fremkommelighet, sjøsikkerhet og redusere miljøforurensning. Da Kystverket gjennomførte en prøvemudring for å få mer kunnskap, kvalitetssikre data og teste mudringsutstyr så miljøpåvirkningen av det kommende prosjektet skal bli så liten som mulig, ble samtidig muligheten benyttet til å få erfaring med vasking, sortering og mulig etterbruk av sedimenter fra mudringen.
Vil statsråden vurdere alternativ bruk av mudringsmassene basert på det som kommer frem i rapporten som nylig er lagt fram og har han noen anslag på hva det vil koste.

Espen Barth Eide (A)

Svar

Espen Barth Eide: Det er gitt tillatelse fra Miljødirektoratet til utbedringen av innseilingen til Borg havn, som er viktig for sikkerhet til sjøs og for å redusere sjansen for grunnstøting som kan føre til oljeutslipp. Utbedringen vil òg legge til rette for at godstransport fraktes på sjø, ikke vei. Farledsutbedringen er prioritert i Nasjonal transportplan 2022-2023.
Mudringen har samtidig negative miljøkonsekvenser i et sårbart område, det er derfor stilt svært strenge vilkår for å sikre at miljøet ivaretas. Hensikten med vilkårene i tillatelsen fra Miljødirektoratet til håndtering av mudrede masser er å sikre at massene blir håndtert miljømessig forsvarlig og i tråd med regelverket.
Miljødirektoratet har stilt vilkår om at muddermasser med høyt innhold av forurensning skal håndteres på land, og massene som er mindre forurenset er tillatt deponert på sjøbunnen. Tillatelsen regulerer ikke bruken av muddermassene etter levering til avfallsanlegg. Dette reguleres av annet regelverk slik som for eksempel avfallsforskriften.
Det er positivt at forskningsmiljøene ser på alternativer for mer sirkulær og bærekraftig bruk av materialer og ressurser. Slik jeg forstår det er dette fortsatt på forskningsstadiet og ikke modent for fullskala bruk, men det er flott at Kystverket som tiltakshaver ser på muligheten for alternativ bruk av muddermasser. Miljødirektoratet har vurdert det som miljømessig akseptabelt med sjøbunnsdeponering, og ser det ikke som aktuelt å kreve en alternativ bruk basert på forskningsprosjektet. Miljømyndighetene kan ikke si noe sikkert om kostnadene for behandling og alternativ disponering siden dette ikke er planlagt og prosjektert.