Skriftlig spørsmål fra Silje Hjemdal (FrP) til kultur- og likestillingsministeren

Dokument nr. 15:2 (2023-2024)
Innlevert: 02.10.2023
Sendt: 04.10.2023
Besvart: 11.10.2023 av kultur- og likestillingsminister Lubna Boby Jaffery

Silje Hjemdal (FrP)

Spørsmål

Silje Hjemdal (FrP): Er statsråden bekymret over økningen av vold i idretten, tar hun dette på alvor, og hvordan følges dette eventuelt opp konkret av regjeringen?

Begrunnelse

Norges Fotballforbund har utgitt en rapport som viser 235 voldssaker bare i fjor, og de fleste sakene er i Oslo og i ungdomsfotballen. I juni ble flere unge spillere i Oslo sparket og slått mens de lå på bakken. I Dagsrevyen så vi nylig uakseptable scener under en fotballkamp mellom Klemetsrud og Holmlia, på tross av stort oppmøte av politi for å sikre situasjonen.
Idrett skal være en trygg og trivelig arena som lærer barn og unge gode verdier, hvor barn og familier skal føle seg trygge. Nå begynner situasjonen å komme ut av kontroll, og det er ikke så mange år siden det var utenkelig at en fotballkamp mellom to ungdomslag skulle medføre masseslagsmål, vold og utrygghet.
Fremskrittspartiet mener både idretten og samfunnet for øvrig må reagere resolutt mot denne typen destruktiv og voldelig oppførsel rundt idrettsarrangementer.

Lubna Boby Jaffery (A)

Svar

Lubna Boby Jaffery: Idretten er landets største medlemsorganisasjon. Det betyr også at utfordringer som vi finner ellers i samfunnet også finnes i idretten.
Det er viktig å skille mellom den type vold som skjer innenfor idretten og den type vold som skjer fordi eksterne miljøer bruker idretten som en anledning til å utøve vold.
Representanten viser blant annet til en kamp mellom to Oslo-lag hvor rivaliserende miljøer braket sammen. I dette tilfellet var det sterk mobilisering mot de negative kreftene både i idretten og i et engasjert i lokalsamfunn. I tillegg var det et stort politioppbud. Den type voldshandlinger hverken kan eller skal idretten håndtere alene. Det er en oppgave som må løses med hjelp av forebyggende etatene og politiet
En annen type vold er vold, som oppstår på banen, eller som på andre måter er direkte idrettsrelatert. Det er en type vold idretten er meget opptatt av og hvor man har et klart ansvar. Norges idrettsforbund og olympiske og paralympiske komite (NIF) har nulltoleranse for vold. Sammen med Norges Fotballforbund, Oslo idrettskrets og Politidirektoratet har NIF laget en veileder for idrettslag som skal gjøre det lettere å rapportere, håndtere og reagere på vold og trusler i idrettssammenheng. Vold og trusler skal ikke forekomme og skal alltid få en konsekvens. Idretten er tydelig på at kroppsskade og grove trusler skal politianmeldes.
Til syvende og sist, og uavhengig av hvor voldshandlinger skjer, så må de sees i en større sammenheng. Det er flere kjente faktorer som kan påvirke vold, noen av dem fører til polarisering og eskalering av konflikter, særlig blant ungdom. Det jobber vi med på alle områder; i helsevesenet, i det kriminalitetsforebyggende arbeidet, i rusmiddelpolitikken.
På mitt område er vi opptatt av å forebygge utenforskap. Nå har vi satt i gang arbeidet med en handlingsplan for økt deltakelse i fritidsaktivitet. Det gjør vi nettopp fordi vi mener at det å være med, det å høre til er et av våre beste våpen mot den type utenforskap som får unge mennesker til å ty til vold. Vi skal bygge videre på de gode miljøene, forsterke det som inkluderer.
Videre utreder nå departementet et lovforslag som kan gi idretten et styrket grunnlag for å forebygge, avdekke og reagere mot seksuelle overgrep, trakassering og vold i idretten. Dette gjør vi i tett dialog med idretten.