Mahmoud Farahmand (H): Hva er andelen personer med minoritetsbakgrunn (innvandret selv eller med foreldre innvandret til Norge) som fullfører førstegangstjeneste, og hva har utviklingen for denne andelen vært over tid de siste 20 årene?
Begrunnelse
En studie gjennomført i Sverige for kort tid siden viste påfallende lav motivasjon for å avtjene verneplikt for minoritetsungdom. 53 prosent av ungdom med foreldre født utenfor Norden kan ikke tenke seg å gjennomføre verneplikt. Det tilsvarende tallet for hele ungdomsbefolkningen er 38 prosent. Det antyder at andelen av ungdom uten innvandringsbakgrunn som ikke kan tenke seg å gjennomføre verneplikt må ligge på rundt 33 prosent. Forskjellen er altså betydelig.
Minerva skriver 27. september 2023 følgende i en sak:
«SSB fører tall bare over ansatte i Forsvaret, som altså ikke inkluderer vernepliktige. Andelen «innvandrere og norskfødte med innvandrerforeldre» var i fjor 2,2 prosent – en svak økning fra 2016, hvor andelen var 1,8 prosent. SSB melder til Minerva at de ikke har egne tall på dem som er inne til førstegangstjeneste.
På innsynsbegjæring fra Minerva melder Forsvarets personell- og vernepliktsenter (FPVS) at de ikke har «behandlingsgrunnlag for å hente og utlevere» data for spørsmål om personer som er født i utlandet som gjennomfører førstegangstjeneste og norskfødte med innvandrerforeldre.
Forsvarets årsrapport opplyser om kvinneandelen som gjennomfører verneplikt (36 prosent), men ikke om andre mål på inkludering. Man kan av svaret til FPVS slutte at tallene finnes, men at de ikke uten videre vil tilkomme offentligheten.»
Forsvaret er en viktig integreringsarena, og et mål om oppslutning om forsvaret av landet i hele befolkningen. Forsvaret oppgir detaljerte tall for gjennomføringsgraden for kvinnelige vernepliktige, og for min del virker det lite hensiktsmessig å ikke oppgi de samme opplysningene for andre relevante grupper.