Skriftlig spørsmål fra Marius Arion Nilsen (FrP) til olje- og energiministeren

Dokument nr. 15:4 (2023-2024)
Innlevert: 02.10.2023
Sendt: 02.10.2023
Besvart: 09.10.2023 av olje- og energiminister Terje Aasland

Marius Arion Nilsen (FrP)

Spørsmål

Marius Arion Nilsen (FrP): De siste dager har vi sett gunstige værforhold for fornybar energi i Europa, med resulterende stor solkraft- og vindkraftproduksjon. Når dette skjer, så går prisene til 0, eller tidvis ser vi negative priser. Mesteparten av Europa planlegger havvind i Nordsjøen.
Hvilke prognoser opererer regjeringen med på framtidig forventet kraftpris når Norge og Europa har gjennomført den storstilte havvindutbyggingen og produserer mye kraft samtidig, og hvordan planlegger man å løse at prisene går til 0 eller blir negative?

Begrunnelse

Mesteparten av Europa planlegger å bygge havvind, primært i samme værmessige områder i Nordsjøen. Storstilt satsing på solkraft over hele Europa foregår også.
Det er ikke noen sammenheng mellom hvor mye det blåser eller hvor mye solen skinner, og hvor stort behovet for strøm er. Det betyr at kraftproduksjon fra fornybar energi kan komme i stort monn når man behøver lite, og motsatt.
Det er ofte at det blåser lite eller ingenting når det er som kaldest og strømforbruket er høyest, og periodevis blåser det masse, men det ikke er behov for denne strøm.
I slike tilfeller må strømprodusentene betale for å kvitte seg med strøm. Hvilke priser regjeringen forventer framover er derfor meget interessant.

Terje Aasland (A)

Svar

Terje Aasland: Det er stor usikkerhet knyttet til anslag for fremtidig kraftpris. Anslagene vil kunne variere med hvilke forutsetninger som legges til grunn om utviklingen i forbruk og produksjon, nettilknytningen mellom ulike områder og hvilke områder og perioder som analyseres. Olje- og energidepartementet utarbeider ikke egne prognoser og analyser av fremtidig kraftpris, men benytter seg i hovedsak av analyser fra Norges vassdrags- og energidirektorat, samt andre aktører som Statnett og eksterne analyse- og fagmiljøer.
Med en økende utbygging av uregulerbar og fornybar kraft i de nordiske og europeiske landene antar NVE at kraftprisene vil variere mer i årene framover. Det innebærer blant annet flere timer der prisene er ned mot null øre/kWh. I gjennomsnitt vil likevel kraftprisene i Sør-Norge være høyere enn dette. I NVEs rapport «Virkninger på kraftsystemet av ulike nettløsninger for vindkraft til havs» fra mars 2023, forventes det en gjennomsnittlig kraftpris i basisscenarioet på om lag 52 øre/kWh i Sør-Norge i 2030, og 48 øre/kWh i 2040. Dette scenarioet inkluderer kun fase I av Sørlige Nordsjø II, og baserer seg på basisscenarioet i NVEs Langsiktige kraftmarkedsanalyse fra 2021, med noen justeringer. NVE vil oppdatere sine langsiktige analyser i løpet av oktober.