Skriftlig spørsmål fra Marius Arion Nilsen (FrP) til justis- og beredskapsministeren

Dokument nr. 15:5 (2023-2024)
Innlevert: 02.10.2023
Sendt: 02.10.2023
Besvart: 05.10.2023 av justis- og beredskapsminister Emilie Mehl

Marius Arion Nilsen (FrP)

Spørsmål

Marius Arion Nilsen (FrP): Over flere år har vi sett en stor økning i grove voldsforbrytelser i Sverige, og det pågår nå en regelrett krig mellom kriminelle innvandrergjenger i vårt naboland. Politiet i Norge mener at de svenske gjengene har forgreninger til Norge, og frykter økt kriminalitet her. Tyskland er blant landene som endelig erkjenner viktigheten av grensekontroll, og har bl.a. med bakgrunn i visumsalgskandalen i Polen styrket grensekontrollen mot Polen og Tsjekkia.
Vil statsråden innføre grensekontroll mot Sverige for å trygge Norges grenser?

Begrunnelse

Grensene er viktig, både av sikkerhets- og velferdsmessige hensyn. Europas nasjonalstater står overfor store utfordringer på dette området, Schengen samarbeidet fungerer dårlig, og økt mobilitet fra sør, i kombinasjon med store innvandrings- og integreringsmessige problemer i europeiske land gjør at det blir stadig viktigere å få etablert kontrollsystemer.
Tidligere har både Tyskland og EU stått fremst i rekken av kritikere når land som blant annet Ungarn, Polen og Danmark har tatt til orde for, og innført, strengere grensekontroller. Nå ser vi utrolig nok at Tyskland skjerper kontrollen rundt sine grenser, mens kritikken i stor grad uteblir, noe som må tolkes som at også EU forstår situasjonen nå. Vi ser også og at den kraftige økningen i antall migranter til Europa har fått flere EU-medlemsland til å etterlyse en strengere grensepolitikk. EUs 27 regjeringssjefer ble tidligere i år enige om å styrke kontrollen langs Europas yttergrenser gjennom å ta i bruk vakttårn, biler og overvåkingsteknologi.
Situasjonen Sverige nå er i er dramatisk, og har vært varslet om lenge. Sveriges justisminister Gunnar Strömmer karakteriserer situasjonen som «eksepsjonell og alvorlig». Sveriges problemer med organisert kriminalitet blir mer og mer alvorlig, og for Norge er dette et stort problem, da det her er snakk om brutale bander som opererer over landegrensene. Politiet opplyser om at disse kriminelle nettverkene allerede operer over grensene, og at de forventer en økning. Med tanke på Sveriges begredelige utvikling, er det derfor svært viktig at Norge evner å trygge sine innbyggere, får kontroll over grensene og stopper så mye kriminalitet på grensen som mulig. Når land som Tyskland, som tidligere sa "Wir Schaffen das" og kritiserte andre land som sto for en mer restriktiv og fornuftig innvandringspolitikk, nå stenger grensen pga. manglende kontroll, da bør også regjeringen kjenne sin besøkelsestid.

Emilie Mehl (Sp)

Svar

Emilie Mehl: Vi må ha kontroll med egne grenser og hvem som kommer til landet. Norge har for tiden grensekontroll på fergeanløp fra Schengen-landene. Denne skal bidra til blant annet å bekjempe grov grensekryssende kriminalitet. Kontrollene skal utøves ressurseffektivt, kunnskapsbasert og med utgangspunkt i fortløpende oppdaterte risikoanalyser. I forlengelsen av dette har politiet også fått i oppdrag å intensivere sine territorialkontroller, som gjennomføres på indre landegrense i henhold til trussel- og risikoanalyser. Dette er til sammen et viktig bidrag i kampen mot grensekryssende kriminalitet.
En omfattende kontroll på grensen mot Sverige ville være svært ressurskrevende og meget inngripende overfor reisende. En slik ressursbruk ville i dagens situasjon neppe stå i forhold til resultatene eller ulempene den vil medføre for norske reisende.
Bekjempelse av gjengene representanten viser til krever et bredt sett virkemidler. Jeg er i nær dialog med min svenske kollega om dette, og det er også et tett samarbeid mellom norsk og svensk politi med sikte på å slå ned og hindre ytterligere spredning av denne kriminaliteten. Dette nære internasjonale politisamarbeidet vil berede grunnen for at politiet kan arbeide effektivt for å hindre at disse grupperingene krysser grensen og får fotfeste i Norge.