Skriftlig spørsmål fra Olaug Vervik Bollestad (KrF) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:9 (2023-2024)
Innlevert: 02.10.2023
Sendt: 02.10.2023
Besvart: 09.10.2023 av helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol

Olaug Vervik Bollestad (KrF)

Spørsmål

Olaug Vervik Bollestad (KrF): Hva vil statsråden gjøre for å sikre at ROS kan opprettholde et nasjonalt lavterskeltilbud for mennesker med spiseforstyrrelser og deres pårørende?

Begrunnelse

I «opptrappingsplanen for psykisk helse» vurderer regjeringen å lovfeste lavterskeltilbud innen psykisk helse i alle kommuner. Rådgivning om spiseforstyrrelser (ROS) ble av Stortinget gitt en nasjonal oppgave om å styrke sitt lavterskeltilbud til hele befolkningen i 2021. ROS har på de to årene driftet oppdraget sitt på begrenset med midler, men har chat-tilbud tilgjengelig, digitale samtaler og pårørendegrupper. Dette tilbudet er for de med et problematisk forhold til kropp, mat, trening og følelse, eller spiseforstyrrelse eller for de som er nærstående til noen som sliter. ROS har de siste årene opplevd økt pågang, samtidig som usikkerheten rundt ressursene de har til drift er større.

Ingvild Kjerkol (A)

Svar

Ingvild Kjerkol: ROS – Rådgivning om spiseforstyrrelser gjør en viktig jobb med å støtte og gi råd og veiledning til mennesker som har et problematisk forhold til kropp, mat, trening og følelser. Organisasjoner som ROS er et viktig supplement til det offentlige tilbudet, både ved å forebygge og ved å gi informasjon og støtte underveis i behandling og etter behandling. Regjeringen støtter opp om frivillige og ideelle organisasjoners innsats gjennom ulike tilskuddsordninger. I 2023 ble tilskuddet til flere organisasjoner som har fått øremerket tilskudd avviklet, og midlene innlemmet i søkbare tilskuddsordninger. Søkbare tilskuddsordninger bidrar til å ivareta verdier som likebehandling, transparens og etterprøvbarhet i forvaltningen. Det er generelt stor konkurranse om tilskuddsmidler på Helse- og omsorgsdepartementets ordninger rettet mot ideelle og frivillige organisasjoner. Alle søknader kan ikke innvilges. ROS har i 2023 mottatt 7 mill. kroner over tilskuddsordningen «Driftstilskudd til bruker- og pårørendeorganisasjoner innen psykisk helse-, rus- og voldsfeltet», som er på nivå med beløpet som var øremerket til ROS over Helse- og omsorgsdepartementets budsjett for 2022.
I opptrappingsplan for psykisk helse har vi satt oss som mål at innbyggere i alle kommuner skal ha tilgang til kunnskapsbaserte lavterskeltilbud innen psykisk helse og rus. I budsjettet for 2024 legger vi til rette for dette ved at 150 millioner kroner av veksten i kommunens frie inntekter begrunnes med innsats innen psykisk helse- og rusfeltet. Vi foreslår også å styrke helsestasjons- og skolehelsetjenesten med 40 millioner kroner. Dette er en viktig lavterskeltjeneste som kan bidra til å fange opp barn og unge som strever med symptomer på spiseforstyrrelser tidlig og bidra til at de får nødvendig hjelp og oppfølging. I tillegg foreslår vi å styrke tilskuddsordningen rådgivnings-, støtte- og veiledningstjenester innen psykisk helse-, rus- og voldsfeltet med 40. millioner kroner, hvorav 15 mill. kroner er en omprioritering.
Gjennom opptrappingsplanen vil regjeringen også styrke forebygging, tidlig oppdagelse, tidlig intervensjon og behandling av spiseforstyrrelser. Det skal blant annet utvikles program for styrket kunnskap og kompetanse og modeller for kommunale tilbud og samhandlingstiltak. Det ble i 2023 bevilget 15 millioner kroner til å styrke arbeidet med forebygging, tidlig oppdagelse, tidlig intervensjon og behandling av spiseforstyrrelser. Bevilgningen foreslås videreført i budsjettet for 2024.