Skriftlig spørsmål fra Silje Hjemdal (FrP) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:15 (2023-2024)
Innlevert: 03.10.2023
Sendt: 03.10.2023
Besvart: 06.10.2023 av helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol

Silje Hjemdal (FrP)

Spørsmål

Silje Hjemdal (FrP): Mener helseministeren det er akseptabelt at pleietrengende eldre sulter på sykehjem i Bergen?

Begrunnelse

I BA 3. oktober kunne vi lese at pleietrengende eldre kan gå opp mot 15 timer uten mat på sykehjem i Bergen. Det er svært alvorlig at mennesker med hjelpebehov tvinges til faste, og det er mildt sagt uverdig. Dette gir stor risiko for underernæring med alt det kan medføre av tilleggsplager. Dette er bare ett av flere kritikkverdige funn Deloitte har beskrevet i sin rapport fra Bergen.
Deloitte vurderer det også slik at mangel på personell og fagkompetanse har konsekvenser for beboerne, og rett og slett ikke er tilfredsstillende. Det vises også til at ledelsen har uttalt at det ikke skal brukes overtidsarbeid, og at dersom det er behov for å bruke tid utover ordinær arbeidstid så er dette å regne som frivillig arbeid. Dette var også noe som kom frem i Debatten på NRK om norske leger, der det ble fortalt at flere måtte jobbe flere timer frivillig overtid for å få unna alle oppgaver som skal gjøres, fordi de fikk beskjed om at de ikke ville få betalt overtid. Dette er alvorlige avsløringer om helsevesenet vårt, og som øverste ansvarlig forventer jeg at helseministeren nå tar grep. Dette er rett og slett uholdbart både for ansatte og ikke minst de pleietrengende.

Ingvild Kjerkol (A)

Svar

Ingvild Kjerkol: Innledningsvis vil jeg slå fast at det ikke er akseptabelt at pleietrengende eldre sulter på sykehjem.
God og riktig mat er grunnleggende for god helse og livskvalitet gjennom hele livet. Det er en utfordring at mange eldre spiser for lite eller for lite balansert mat. I dag er det for få som får vurdert sin ernæringsstatus. Og med en økende andel eldre vil det bli flere med ernærings-utfordringer. Flere tiltak vedrørende ernæring for eldre inngår i Bo trygt hjemme-reformen som regjeringen la frem før sommeren. Det handler spesielt om økt mat- og ernærings-kompetanse og systematisk ernæringsarbeid i tjenestene. En god ernæringsstatus forebygger sykdom og vil bidra til å nå målet om at flere eldre kan bo lengre hjemme.
Regjeringen vil jobbe sammen med kommunene for et likeverdig tilbud. Kommunene har ansvaret ute i tjenesten og er tettest på sine innbyggere, og kjenner best hva de bør og kan forbedre. Samtidig skal regjeringen sørge for at staten bidrar med sine virkemidler for at vi sammen når målene om en trygg og god alderdom. For det her er et viktig lagarbeid.
Vi vet at tilstrekkelig bemanning og tid er viktig for god omsorg og trygg helsehjelp. Vi har derfor lagt fram en opptrappingsplan for heltid og god bemanning i omsorgstjenesten. Med denne planen ønsker vi å bistå kommunene i deres arbeid med å løse mangelen på fagfolk, både på kort og lang sikt. Gjennom kompetanseheving og god bemanning kan kommunene jobbe bedre med systematisk ernæringsarbeid i tjenestene.
Helsepersonellkommisjonen er tydelig på at vi må tenke nytt om oppgavedeling og bruke personell på andre måter enn før. Dette gjelder også mat og ernæring. Regjeringen mener at ulike matvertordninger kan løfte mattilbudet i sykehjem og i hjemmetjenestene. Vi vil derfor bidra til å spre kunnskap og veiledning om ulike matvertordninger. Vi vil også vurdere hvordan samarbeid med frivillig/ideell sektor kan brukes for økt bruk av matverter.
Regjeringen følger også opp Nasjonal strategi for godt kosthold og ernæring hos eldre i sykehjem og som mottar hjemmetjenester. Strategien skal danne grunnlaget for at kommunene kan iverksette lokale ernæringstiltak og jobbe systematisk med mat og ernæring. Regjeringen har videreført tilskudd til modellutviklingsprogram for klinisk ernæringsfysiolog som ressurs for omsorgstjenesten. Formålet er å styrke det systematiske ernæringsarbeidet og den ernæringsfaglige kompetansen i omsorgstjenesten. Helsedirektoratet rapporterer om stor aktivitet i kommunene og mange gode søkere. Vi vil bidra til å samle og spre erfaringene fra ordningen.
Videre er nasjonal retningslinje for forebygging og behandling av underernæring nylig revidert. Alle pasienter skal vurderes for risiko for underernæring ved innleggelse i helse- og omsorgsinstitusjon og ved oppstart av helse- og omsorgstjenester. Vi vil bidra til at retnings-linjene gjøres kjent og implementeres i den kommunale helse- og omsorgstjenesten.
Helse- og omsorgstjenesten har også selv et ansvar for å sørge for forsvarlige tjenester og har lovfestet plikt til å jobbe systematisk med kvalitetsforbedring og pasientsikkerhet.