Skriftlig spørsmål fra Per-Willy Amundsen (FrP) til justis- og beredskapsministeren

Dokument nr. 15:30 (2023-2024)
Innlevert: 05.10.2023
Sendt: 05.10.2023
Besvart: 10.10.2023 av justis- og beredskapsminister Emilie Mehl

Per-Willy Amundsen (FrP)

Spørsmål

Per-Willy Amundsen (FrP): Har norske myndigheter på bakgrunn av den italienske dommen mottatt en begjæring om utlevering av vedkommende, eller en anmodning om at vedkommende skal gjennomføre den idømte fengselsstraffen i Norge?

Begrunnelse

Det vises til mitt skriftlige spørsmål nr. 3241 (2022-2023) av 25.09.23, og statsrådens besvarelse av spørsmålet den 29.09.23. Av statsrådens besvarelse synes det som om hun har misforstått spørsmålet. Det er ikke bedt om at statsråden skal kommentere den nevnte italienske straffesaken, og det ble heller ikke bedt om en generell redegjørelse for ansvarsfordelingen i utleveringssaker. Det som ønskes er en besvarelse av hva som har skjedd med den domfelte etter at den italienske dommen ble avsagt, herunder om og eventuelt hvordan norske justismyndigheter har bistått italienske myndigheter i fullbyrdelsen av dommen.
Det hitsettes fra deler av begrunnelsen for spørsmål nr. 3241 (2022-2023):
«Najumuddin Faraj Ahmad (Mulla Krekar) ble i juli 2019 domfelt for terrorplanlegging i en italiensk domstol, og fikk utmålt en straff på 12 års fengsel. I den samme dommen ble også to norske statsborgere domfelt for terrorplanlegging, og idømt straffer på henholdsvis 9 års fengsel og 7 år og 6 måneders fengsel. Najumuddin Faraj Ahmad (Mulla Krekar) ble utlevert til Italia den 26.03.20. Av medienes dekning av saken fremgår det at den domfelte som ble idømt en straff på 9 år fengsel, ble utlevert til Italia den 03.10.20. Av mediedekningen fremgår det videre at Riksadvokaten satte som vilkår for utleveringen at den domfelte skulle avsone straffen i Norge når dommen ble rettskraftig. For den siste domfelte, som ble idømt en straff på 7 år og 6 måneders fengsel, fremkommer det lite opplysninger i mediene om hva som skjedde med vedkommende i tiden etter dommen.»
Det er en forutsetning for at Stortinget skal kunne utfylle sin kontrollfunksjon, at det gis konkrete og informative svar på de spørsmål Stortinget stiller regjeringen og dens medlemmer. Det sakskomplekset som dette spørsmålet gjelder, har også stor allmenn interesse. Det bes derfor om at statsråden nå svarer konkret på det som etterspørres.

Emilie Mehl (Sp)

Svar

Emilie Mehl: Jeg viser til i mitt tidligere svar på representantens skriftlige spørsmål nr. 3241 (2022-2023).
I begrunnelsen for spørsmålet viser stortingsrepresentanten til at konkrete og informative svar er en forutsetning for Stortingets kontrollfunksjon. Når spørsmålet som stilles gjelder konkrete opplysninger i tilknytning til en straffesak kan jeg som justisminister imidlertid ikke besvare disse. Dette gjelder både norske og utenlandske straffesaker. I en sak som denne, hvor gjennomføring av soning av ilagt fengselsstraff vil kunne avhenge av internasjonalt samarbeid, vil hensynet til utenlandsk myndighet, herunder etterforskningstaktiske hensyn, være til hinder for å bekrefte eller avkrefte den typen opplysninger stortingsrepresentanten etterspør.
På generelt grunnlag kan jeg imidlertid forsikre stortingsrepresentanten om at relevante norske myndigheter samvittighetsfullt følger opp alle anmodninger vi mottar fra utenlandske myndigheter som gjensidig hjelp i straffesaker, utlevering/overlevering og soningsoverføring mv.