Skriftlig spørsmål fra Ingvild Wetrhus Thorsvik (V) til justis- og beredskapsministeren

Dokument nr. 15:43 (2023-2024)
Innlevert: 06.10.2023
Sendt: 06.10.2023
Besvart: 18.10.2023 av justis- og beredskapsminister Emilie Mehl

Ingvild Wetrhus Thorsvik (V)

Spørsmål

Ingvild Wetrhus Thorsvik (V): Vil justisministeren sørge for at det lages en oversikt over hvor mange og i hvilke saker Riksadvokatens retningslinjer om adskillelse har blitt brutt, og hvordan vil hun i så fall følge opp disse sakene og de berørte?

Begrunnelse

Av Riksadvokatens rundskriv nr. 3 for 2006 fremgår det at tjenestepersoner i alvorlige saker med umiddelbar innsats fra Spesialenheten skal holdes adskilt inntil de er avhørt av etterforskningsavdelingen.
Bergens Tidende har de siste månedene publisert flere saker om hvordan polititjenestepersoner ikke har vært atskilt før avhør i flere saker hvor politiet har vært involvert i dødelige skyteepisoder. Riksadvokaten har slått fast at Norge har en plikt etter menneskerettighetene til å sørge for at politifolk som har vært involvert i slike aksjoner, ikke får snakke sammen før avhør, jf. https://www.bt.no/shared/krim/i/GMmaWm/riksadvokaten-norge-er-forpliktet-gjennom-den-europeiske-menneskerettighetskonvensjon-til-aa-holde-politifolk-adskilt-foer-de-avhoeres-av-spesialenheten?pwsig=a7f7e2164235d9f49483b05003c0400f4b0b3ee9b7fed41aa5322d04875ad0a3_1698710400
Det er svært alvorlig at det er avdekket hendelser hvor Riksadvokatens retningslinjer ikke har blitt fulgt. Det er svært alvorlig dersom norske myndighetet ikke har overholdt forpliktelsene etter menneskerettighetene, og det bør ryddes opp overfor dem som er berørt.
Riksadvokaten opplyser nå at de ikke vil kartlegge omfanget av såkalte defuse-samtaler for politifolk, jf. https://www.bt.no/krim/i/bgvPv5/vil-ikke-sjekke-hvor-ofte-politifolk-snakket-sammen-foer-avhoer.
I sitt svar til meg av 06.07.23 skriver statsråden at; «[i] lys av sakene representanten viser til, er eg samd i at det må gjennomførast vurderingar av dagens praksis. Eg er gjort kjend med og støttar at Riksadvokaten frå no av følgjer særskilt med på dette tilhøvet og at Spesialeininga følgjer opp temaet overfor både Politidirektoratet og politidistrikta.»

Emilie Mehl (Sp)

Svar

Emilie Mehl: Hvorvidt det foreligger brudd på Riksadvokatens retningslinjer i den enkelte sak og hvilken betydning det aktuelle bruddet vil ha, må vurderes av påtalemyndigheten, dvs. Spesialenheten for politisaker (Spesialenheten) i disse tilfellene. Som kjent er påtalemyndigheten uavhengig ved behandlingen av den enkelte straffesak. Det foreligger ikke planer fra departementet om å gjennomgå saker for å vurdere om brudd på retningslinjene har funnet sted eller vurderinger av hva som i så fall vil være konsekvensen av at retningslinjene ikke er fulgt.
Det som er viktig er å sikre at hensynet til effektiv og adekvat etterforsking ivaretas og gis nødvendig gjennomslag i slike saker. Som nevnt i mine svar av 3. juli og 6. juli på spørsmål 2663 og 2739, så følges problemstillingen opp av de aktuelle instanser slik at Riksadvokatens retningslinjer overholdes. Det skjer oppfølging i pågående arbeid mellom Spesialenheten og Politidirektoratet.