Skriftlig spørsmål fra Bård Hoksrud (FrP) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:45 (2023-2024)
Innlevert: 06.10.2023
Sendt: 06.10.2023
Besvart: 11.10.2023 av helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol

Bård Hoksrud (FrP)

Spørsmål

Bård Hoksrud (FrP): Hvor stor andel av investeringstilskuddet til heldøgns omsorgsplasser er brukt på omsorgsboliger til utviklingshemmede med heldøgns omsorgsbehov de siste ti årene, og hvor stor andel av tilskuddet antar man at vil gis til denne type boliger i 2024?

Begrunnelse

Viser til kap. 761 Omsorgstjeneste post 63 Investeringstilskudd til heldøgns omsorgsplasser. I budsjettforslaget gis det rom for 1 500 plasser, og regjeringen har i forkant av budsjettfremleggelsen sagt at det i 2024 skal gis tilsagn til 1 500 sykehjemsplasser.
Likevel inneholder denne potten mer enn bare sykehjemsplasser. Tilskuddet skal gå til sykehjemsplasser, men også til heldøgns omsorgsplasser både for eldre, men også omsorgsboliger for utviklingshemmede med behov for heldøgns omsorg med samlokalisert base.
Ber om et anslag på hvor mange av de 1 500 plassene som ligger i budsjettet som skal gå til boliger for utviklingshemmede, og hvor stor andel av investeringstilskuddet som er gitt de siste ti årene som har gått til slike boliger.

Ingvild Kjerkol (A)

Svar

Ingvild Kjerkol: Formålet med investeringstilskuddet til heldøgns omsorgsplasser er å stimulere kommunene til å både fornye og øke tilbudet av institusjonsplasser og omsorgsboliger for
personer med behov for heldøgns helse- og omsorgstjenester. Utover kravet om at plassene må benyttes til personer med behov for heldøgns omsorgstjenester, er det ingen statlige føringer om at bestemte målgrupper skal prioriteres fremfor andre.
Det er kommunene som gjennom sin søknad angir målgruppe, men det er ingen krav til at kun angitt målgruppe skal benytte plassen(e) i fremtiden. Bakgrunnen for dette er at dette gir kommunene fleksibilitet ved endrede behov. Denne delen av regelverket har ligget fast, under skiftende regjeringer.
De siste ti årene har i gjennomsnitt om lag 20 prosent av rammen gått til personer med utviklingshemming (og andre funksjonsnedsettelser). Andelen varierer imidlertid fra år til år, og har ligget mellom 12-39 prosent i perioden 2012-2022. På denne bakgrunn er det krevende å anslå hvor stor andel av tilskuddet som vil bli brukt på heldøgns omsorgsboliger til personer med utviklingshemming i 2024.