Lene Westgaard-Halle (H): Vil den kommende forskriften ta hensyn til bredden av etablerings- og konkurransehindre innen tilgang til eiendom?
Begrunnelse
Tilgang til attraktive butikklokaler regnes er et viktig etableringshinder i norsk dagligvarebransje. Oslo Economics utredet etableringshindre i norsk dagligvarebransje i 2017. De konkluderte med at stordriftsfordeler i innkjøp og innkjøpsbetingelser trolig var det viktigste etableringshinderet. Mangel på attraktive butikklokaler ble nevnt som et annet sentralt etableringshinder. Dette understrekes av erfaringene til dagligvarekjeden Iceland, som nå har redusert sine butikker til én.
Med utgangspunkt i Stortingets vedtak, har regjeringen sendt på høring et forslag om forskrift mot negative servitutter og eksklusive leieavtaler i dagligvaremarkedet. Høringsrunden er avsluttet, og departementet har varslet at ny forskrift trer i kraft ved årsskiftet.
I høringsrunden ble det pekt på at faktagrunnlaget regjeringen tok utgangspunkt i var mangelfullt og til dels feil. Følgelig er det er grunn til å se bredere på hvilke forhold som begrenser tilgangen til attraktive lokaler, og dermed hvilke grep som må gjøres for å bedre tilgangen til attraktive lokaler og dermed konkurransen.
Etablerings- og konkurransehindre kan også være kommunale arealplaner, noe Konkurransetilsynet har påpekt ved flere anledninger. Det kan være opptrinnsretter, som er en førsterett til å leie et lokale på et fremtidig tidspunkt hvor det aktuelle lokalet blir ledig – typisk når nåværende leieforforhold løper ut. Det er kjent gjennom media at eksempelvis NorgesGruppen kan overta en betydelig andel av konkurrentenes lokaler gjennom slike. Opsjonsavtaler om fremtidig kjøp, feste eller leie av eiendom kan også være et etableringshinder. Dette må legges til grunn for at en forskrift skal ivareta Stortingets intensjon med vedtaket i 2022.