Skriftlig spørsmål fra Mímir Kristjánsson (R) til næringsministeren

Dokument nr. 15:59 (2023-2024)
Innlevert: 08.10.2023
Sendt: 09.10.2023
Besvart: 16.10.2023 av næringsminister Jan Christian Vestre

Mímir Kristjánsson (R)

Spørsmål

Mímir Kristjánsson (R): Godtar ministeren at Equinor ignorerer klare tilbakemelding fra petroleumstilsynet om at kontraktene de benytter med sine leverandører utgjør en alvorlig sikkerhetsrisiko, eller vil ministeren instruere Equinor om å endre disse kontraktene?

Begrunnelse

I flere saker i Stavanger Aftenblad kommer det frem at Equinor benytter seg av kontrakter med sine leverandører som utgjør en risiko for sikkerheten til arbeiderne. For rundt ti år siden endret Equinor kontraktene fra timespris til fastpris. Disse kontraktene mener petroleumstilsynet at får konsekvenser for sikkerheten og at de øker risikoen for storulykker, fordi en fastpris bidrar til tidspress på prosjektene. Tilsynet har flere ganger konkludert med at Equinor ikke har sikret at kontraktene de benytter ikke får negative konsekvenser for helse og sikkerhet. Konsulentselskapet Safetec leverte en rapport i mars i år som gikk spesielt inn på konsekvensene av endrede rammebetingelser i norsk olje- og gassbransje for blant annet iso-bransjen. Økt kostnadspress, økt bruk av enhetspris fremfor timepris og at økonomisk risiko overføres til leverandørene ble trukket frem som årsaker til negative konsekvenser for sikkerhet og arbeidsmiljø.
Tidligere sjefingeniør i Petroleumstilsynet sier til Stavanger Aftenblad at hun er alvorlig bekymret for sikkerheten til oljearbeidere. Hun sier at sikkerheten i oljebransjen er under press og at Equinor er et hovedproblem. Hun forklarer dette med at Equinor er klart størst på norsk sokkel som operatør for ca. 70 prosent av olje og gassproduksjonen og at å få og beholde en kontrakt med Equinor kan bety vinn eller forsvinn for leverandørselskapene. Equinor sier til Stavanger Aftenblad at de ikke ser en direkte sammenheng mellom enkeltkontrakter og de lokale sikkerhetsresultatene. Selv etter gjentatte tilbakemeldinger fra petroleumstilsynet om at kontraktene om fastpris utgjør en sikkerhetsrisiko så har ikke Equinor gjort noe med kontraktene. Den norske stat er hovedaksjonær i Equinor med en eierandel på 67 prosent i selskapet.

Jan Christian Vestre (A)

Svar

Jan Christian Vestre: I eierskapsmeldingen, Meld. St. 6 (2022–2023) Et grønnere og mer aktivt statlig eierskap – Statens direkte eierskap i selskaper, redegjør regjeringen for statens begrunnelse for og mål med eierskapet i selskapene, samt for statens forventninger til selskapene og hvordan staten som eier følger opp selskapene, inkludert rollefordelingen mellom eier, styret og daglig leder.
Statens mål som eier i Equinor ASA er, jf. eierskapsmeldingen, høyest mulig avkastning over tid innenfor bærekraftige rammer. Dette forutsetter at selskapet integrerer og balanserer økonomiske, sosiale og miljømessige forhold gjennomgående i sine ambisjoner, mål, strategier og virksomhetsstyring.
Det fremgår av eierskapsmeldingen at staten som eier forventer at selskapene respekterer menneskerettigheter og arbeidstakerrettigheter og er ledende i arbeidet med anstendige arbeidsforhold i egen virksomhet og i leverandørkjeden. Det fremgår videre av meldingen at å være ledende i arbeidet for anstendige arbeidsforhold blant annet innebærer å arbeide systematisk med helse, miljø og sikkerhet (HMS).
Staten forventer at styret og administrasjonen arbeider aktivt med statens forventninger. Nærings- og fiskeridepartementet benytter eierdialogen aktivt og tar opp forhold, stiller spørsmål og formidler synspunkter som er innspill selskapsledelsen kan vurdere i tilknytning til sin virksomhet og utvikling. HMS er et sentralt tema og er jevnlig på dagsorden når staten som eier har møter og dialog med Equinor. Dette blir tema i eierdialogen også fremover.
Staten er en aktiv, ansvarlig og langsiktig eier som skal bidra til å oppnå målene som eier. Det er imidlertid styrets ansvar å forvalte selskapet, inkludert arbeid med HMS og inngåelse av avtaler med underleverandører, jf. selskapslovgivningens rollefordeling mellom eier, styret og daglig leder samt allment anerkjente eierstyringsprinsipper og standarder.