Skriftlig spørsmål fra Marius Arion Nilsen (FrP) til forsvarsministeren

Dokument nr. 15:65 (2023-2024)
Innlevert: 07.10.2023
Sendt: 09.10.2023
Besvart: 17.10.2023 av forsvarsminister Bjørn Arild Gram

Marius Arion Nilsen (FrP)

Spørsmål

Marius Arion Nilsen (FrP): Flyttingen av Luftforsvarets skolesenter fra Kjevik til Værnes for å spare rundt 50 millioner årlig ble vedtatt i 2016, i roligere og fredeligere tider. Vedtaket ble altså fattet under helt andre forutsetninger enn dagens. I statsbudsjettet leses disse erkjennelsene, men man virker ikke å være interessert i å stoppe og reversere dette vedtaket, selv om det med stor sannsynlighet vil koste milliarder, som kunne blitt brukt til å øke operativ evne.
Kan statsråden forklare at milliarder prioriteres til flytting, framfor styrker?

Begrunnelse

Forutsetningen for vedtaket i 2016 var blant annet tilgjengelig bygningsmasse på Værnes og et helt annet verdensbilde, hvor forsvaret ble redusert. Ei heller var Finland og Sverige planlagt som medlemmer av NATO, med de endrede forutsetningene og premissene det medfører. Flyttingen av Skolesenteret fra Kjevik, fra en velfungerende EBA, tilgjengelig kvalifisert personale, sikker leir, og landingsplass for NATO styrker, er lite reflektert ut fra dagens situasjon, dagens verdensbilde, kostnadsbilde og tilstedeværelsen i sør.
Vi leser i statsbudsjettet om saken, som ble besluttet for å spare penger i 2016:
Ved behandlingen av Innst. 62 S (2016–2017) til Prop. 151 S (2015–2016) vedtok Stortinget å legge ned Forsvarets virksomhet på Kjevik og flytte Luftforsvarets skolesenter til Værnes. Investeringsprosjektet for å ivareta flyttingen av Luftforsvarets tekniske utdanning til Værnes er under utvikling. Forsvarsdepartementet har bedt Forsvaret om nytt informasjonsgrunnlag som følge av endrede forutsetninger for vedtaket. Dette relateres blant annet til at forutsatt disponibelt areal på Værnes ikke lenger er tilgjengelig, utdanningskravet er endret og at modernisering og effektivisering av utdanningen med målsetting om å redusere behovet for EBA ikke er muliggjort.
I tillegg legges det opp til å realisere behovet for etablering av elevforlegning på Værnes knyttet til den vedtatte flyttingen av den tekniske utdanningen i Luftforsvaret fra Kjevik til Værnes. Regjeringen tar sikte på å komme tilbake til Stortinget med et helhetlig prosjekt knyttet til behov som følger av denne flyttingen i investeringsproposisjonen våren 2024.
EBA for å sikre tilstrekkelig personell og tilhørende kampevne for fly nevnes også. Det har lenge vært tydelig at det har vært vanskelig å få instruktør og teknisk personell med på flyttelasset, noe som reduserer den operative evnen over tid, hvis det ikke rekrutteres tilstrekkelig nye. Dette vil heller ikke bli gratis, som resten av prosjektet. Noe som får dette som ble initiert som et kostreduserende tiltak til å virke enda mer kontraproduktivt.

Bjørn Arild Gram (Sp)

Svar

Bjørn Arild Gram: Regjeringen legger gjennom Prop. 1 S (2023–2024) opp til å gjennomføre flere tiltak som styrker Forsvaret på kort og lengre sikt. Regjeringen foreslår blant annet å styrke bemanningen utover den planlagte opptrappingen i langtidsplanen, iverksette flere tiltak for å rekruttere og beholde personell, øke utdanningskapasiteten, øke forsyningsberedskapen og tiltak som øker situasjonsforståelsen i nordområdene.
Regjeringen følger opp Stortingets vedtak ved behandlingen av Innst. 62 S (2016–2017) til Prop. 151 S (2015–2016), om å legge ned Forsvarets virksomhet på Kjevik og flytte Luftforsvarets skolesenter til Værnes. Den faglige anbefalingen om å opprettholde flyttingen, også i møte med endrede forutsetninger, er senere opprettholdt fra Forsvarets side. Forsvarssjefen støtter i sitt fagmilitære råd at flyttingen gjennomføres og Forsvaret har i tillegg foretatt en oppdatert vurdering av tiltaket. Forsvaret beskriver en kraftsamling av Luftforsvarets operative virksomhet, fagrettet utdanning og krigsskoleutdanning i Trøndelag som en god og bærekraftig løsning. Det påpekes at dette vil gi synergier og gevinst for Forsvaret gjennom økt evne til å produsere kompetanse og på lengre sikt større sannsynlighet for å beholde kompetanse gjennom muligheter for et livslangt karriereløp i en og samme region. Forsvaret er klare på at flyttingen er nødvendig og at verdien er høy.
Regjeringen tar sikte på å komme tilbake til Stortinget med et prosjekt knyttet til behov som følger av denne flyttingen i investeringsproposisjonen våren 2024.