Irene Ojala (PF): Er statsråden enig i at helsetilbudet for 25 000 mennesker i Alta-regionen er svekket nå som slagalarm/trombolysebehandling ved klinikk Alta er trukket tilbake og slagpasienter fra denne regionen dermed må transporteres til Hammerfest Sykehus?
Begrunnelse
Ifølge Kronstadposten, Altaposten og iFinnmark fikk sykepleiere og leger ved Klinikk Alta fredag 6. oktober en e-post fra Finnmarkssykehuset der det orienteres om at tilbudet om slagalarm/trombolysebehandling i Alta stenges tirsdag 10. oktober på ubestemt tid. Helse Nord har på spørsmål fra media svart at det ikke stemmer at slagalarmen i Alta skal stenges. Det hersker nå uklarhet om hvorvidt slagalarmen skal stenges eller ikke, og eventuelt hva som er årsaken til dette, og hva som er grunnlaget for en eventuell beslutning.
Våren 2020 ble det etablert slagalarm i Alta for å bedre behandlingen for akutte hjerneslagpasienter ved å gi raskere trombolysebehandling etter modell fra Ål i Hallingdal, men med radiograf fysisk til stede. Tid er avgjørende i hjerneslagbehandlingen.
Målet med etablering av slagalarm i Alta var å korte ned transportavstander. Finnmark har spredt befolkning og langstrakt geografi. Nedslagsfeltet for klinikk Alta er foruten Alta med mer enn 21 000 innbyggere, Kautokeino med nær 3 000 innbyggere og Loppa kommune med cirka 1 000.
I forkant av etablering av slagalarmen ble det gjort et stort arbeid med mange involverte. En tverrfaglig arbeidsgruppe fra alle involverte profesjoner utviklet pasientforløpet, og nevrolog fra Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN) bidro til kvalitetssikringen.
Når Finnmarkssykehuset peker på mangel på «lokal tilstedeværende kompetanse» (sitat fra e-posten omtalt i blant annet Kronstadposten) i Alta, oppstår et behov for informasjon om hva som er årsaken til denne meldingen: Om fagpersonell i Alta er sykemeldt eller har sluttet, om det er planer om å raskt å få på plass personell med nødvendig kompetanse, og hvor lang tid dette vil ta.
Varselet om at alle pasienter med symptomer på hjerneslag i Alta, Kautokeino og Loppa, (med et befolkningsgrunnlag dobbelt så stort som Hammerfests) må transporteres raskest mulig til Hammerfest, og ikke til Alta, kommer samtidig som veien over Sennalandet har vært stengt to dager grunnet dårlig vær. Stengte veier fører ofte til forsinkelse i syketransporten mellom Alta, Kautokeino, Loppa og sykehuset i Hammerfest.