Mímir Kristjánsson (R): Hvordan har departementet gått fram med gjennomgangen av regelverk og praksis av NAVs vurderinger og krav til ME-syke, har pasientorganisasjoner eller brukere blitt involvert i arbeidet og hva har blitt gjort for å kommunisere endringen i rundskrivet ut til NAV-kontorene?
Begrunnelse
I 2022 ble det fattet et stortingsvedtak som var et gjennomslag i ME-saken. Det skulle gjøres en gjennomgang av regelverk og praksis for å sikre at ME-syke blir likebehandlet med tanke på krav om hensiktsmessig behandling ved søknad om uføretrygd og at for å sikre at CFS/ME-syke under avklaring ikke blir underlagt krav om behandling som er utilgjengelig, eller som de får avslag på i det offentlige helsevesenet.
Nå mener departementet har kvittert ut saken og konkluderer med at det hele blir løst av å stryke en linje i et rundskriv og at «Gjennomgangen av regelverk og praksis for krav om uføretrygd fra personer med CFS/ME, jf. over, viser også at CFS/ME-syke i perioden under avklaring ikke blir underlagt krav til behandling som er utilgjengelig i helsetjenesten. I utgangspunktet vil Arbeids- og velferdsetaten heller ikke kreve at personer under avklaring skal gjennomføre behandling som helsetjenesten avslår.». Dette er i strid med resultater fra ME-foreningens egen medlemsundersøkelse som viser at ME-syke blir oppfordret til å kjøpe tjenester fra private og blir avkrevet behandling de ikke har rettigheter til i det offentlige. De skriver:
«I det siste året har f.eks. mange ME-syke fått avslag på henvisning til rehabiliteringsopphold, fordi de anses for å være for syke til å ha utbytte av oppholdet. ME-syke har heller ingen rettigheter når det gjelder tilgang på kognitiv terapi. Respondentene forteller at Nav ikke bryr seg om dette, og fortsetter å insistere på at rehabilitering og kognitiv terapi må ha vært gjennomført før den syke kan søke om uføretrygd.»
Fafo har nylig publisert en rapport som konkluderte med at omfanget av de negative helsekonsekvensene av NAVs arbeidsutprøvingstiltak er stort: 94 prosent av deltakere som oppfylte Canada-kriteriene opplevde å bli sykere av tiltakene fra NAV.
Det er påfallende at departementets gjennomgang er i strid med funnene fra de som er i kontakt med brukerne. Jeg har også blitt kontakt av flere som forteller at de blir underlagt de samme kravene som før endringen i rundskrivet ble gjennomført og ønsker derfor å vite hva som er gjort for å sikre at endringen i rundskrivet fører til endringer i praksis på de lokale NAV-kontorene.