Skriftlig spørsmål fra Tor André Johnsen (FrP) til justis- og beredskapsministeren

Dokument nr. 15:88 (2023-2024)
Innlevert: 11.10.2023
Sendt: 11.10.2023
Besvart: 20.10.2023 av justis- og beredskapsminister Emilie Mehl

Tor André Johnsen (FrP)

Spørsmål

Tor André Johnsen (FrP): Mener statsråden det ikke er noen sammenheng mellom regjeringens manglende prioritering av politiet og den distriktspolitisk motiverte detaljstyringen om at politiets ressurser skal brukes til å etablere nye polititjenestesteder – i tynt befolkede områder uten mye alvorlig kriminalitet – som er i strid med politifaglige råd, og det at politiet nå kutter i sin kapasitet til å bekjempe og sikre straffeforfølgning av overgrep mot barn på internett?

Begrunnelse

Det vises til den svært krevende ressurssituasjonen politiet nå opplever. Fra politiets fagforening og flere av landets politimestre meldes det at regjeringens manglende prioritering av politiet resulterer i nedbemanninger, og det varsles at dette naturlig nok vil få konsekvenser for politiets kapasitet og evne til forebygging og kriminalitetsbekjempelse. Det har blitt fremhevet at ressursene til etableringen av nye polititjenestesteder, heller burde vært benyttet til styrket kapasitet ved de eksisterende tjenestesteder. Statsrådens respons til disse advarslene fra politiet, har vært en repeterende historiefortelling om at regjeringen har foretatt en historisk satsing på politiet og at det nå jobber flere i politiet enn da regjeringen tiltrådte. Ikke bare er det på grensen til arrogant at statsråden nekter å imøtegå beretningene og argumentene kommer fra politiet, men denne holdningen signaliserer også underforstått at det politiets fagforeninger og de aktuelle politimesterne forteller er feil. Det vises herunder til mitt skriftlige spørsmål nr. 3249 (2022-2023).
Vi ser nå at politiet som en konsekvens av den krevende ressurssituasjonen, ser seg nødt til å nedbemanne og nedskalere kapasitetene som bekjemper overgrep mot barn på internett. Det vises herunder særlig til det som nå skjer i Sør-Vest politidistrikt, hvor prosjektet Operasjon Spiderweb har blitt nedlagt som følge av manglende ressurser. Operasjon Spiderweb har siden oppstarten i 2019 behandlet over 500 straffesaker, som har resultert i over 100 domfellelser. Denne utviklingen vi nå ser innebærer en vesentlig svekkelse av barns rettssikkerhet, og legger forholdene til rette for at pedofile overgripere kan operere med mindre frykt for å bli oppdaget og straffeforfulgt.

Emilie Mehl (Sp)

Svar

Emilie Mehl: Representantens spørsmål inneholder flere premisser som er helt eller delvis feil, forenklinger eller uttrykk for en subjektiv oppfatning.
Til premisset «regjeringens manglende prioritering av politiet»:
Budsjettet til politi og påtale har økt fra om lag 24,1 milliarder kroner i saldert budsjett 2022 til om lag 27,2 milliarder kroner i 2024. Justert for prisstigning, er dette en økning på om lag 1,3 milliarder kroner. Regjeringen har prioritert politiet i flere omganger opp mot andre viktige områder i statsbudsjettet, blant annet i driftsmidler i budsjettene, ekstrabevilgninger knyttet til håndteringen av flyktninger og trusler i forbindelse med Ukraina-krigen og særskilte bevilgninger knyttet til økonomisk kriminalitet, vold og overgrep m.m.
I statsbudsjettet for 2024 foreslås blant annet en økning på 30 millioner kroner til å forbedre politidistriktenes kapasitet til å avdekke og straffeforfølge internettrelaterte overgrep mot barn, og til sammen 100 millioner kroner til innsats mot vold og overgrep mot barn og vold i nære relasjoner.
Til premisset «den distriktspolitisk motiverte detaljstyringen om (…) å etablere nye polititjenestesteder»:
Forebyggende, lokalt politi er viktig for et lokalsamfunn, uansett om det er snakk om en tett befolket bydel eller en kommune med store avstander. Etter politireformen har mange tjenestesteder blitt nedlagt, både på store og små steder. Noen nye tjenesteder ligger i områder med mange tusen innbyggere, som for eksempel Mortensrud, Nesodden og Sørumsand. Noen ligger på steder med få fastboende, men mange tusen turister i sesong, som Hemsedal, Geiranger og Hvaler. Noen ligger der det er store avstander, men likevel bor ungdommer, voksne og eldre som trenger trygghet i hverdagen. Felles for alle er at forebygging, lokalkunnskap og tillit til politiet er en politisk motivasjon for etablering av de nye tjenestedene.
Til premisset «i tynt befolkede områder uten mye alvorlig kriminalitet»:
Jeg vet ikke hva slags kriminalitet representanten ser på som alvorlig, men i mine øyne må vi lykkes i å forebygge og oppdage kriminalitet som overgrep på nett, økonomisk kriminalitet eller nettsvindel, og kriminalitet som promillekjøring, narkotikabruk- og salg i ungdomsmiljøer, familievold eller innbrudd. Ungdommer og folk bor, jobber og går på skole i store og små lokalsamfunn, folk kjører bil over hele landet, og familievold kan skje bak lukkede dører i enhver kommune. Jeg mener det er uheldig dersom politiet blir så langt unna at for eksempel oppdagelsesrisikoen oppleves som svært liten for noen typer kriminalitet eller at folk som bor der ikke føler en trygghet for å få hjelp hvis noe skjer. Jeg mener også tilstedeværende politi er viktig for tilliten over tid.
Til premisset «som er i strid med politifaglige råd»:
Politidirektoratet har ikke anbefalt etablering av nye tjenestesteder. De har imidlertid gitt råd om hvor nye tjenestesteder bør etableres, gitt at det var politisk ønskelig. Disse er i stor grad fulgt opp. Det er også flere politimestre og andre lokale politifolk som har omtalt nye tjenestesteder i sine ordelag.
Til premisset «det at politiet nå kutter i sin kapasitet til å bekjempe og sikre straffeforfølging av overgrep mot barn på internett»:
Som nevnt over, foreslår regjeringen en økning på 30 millioner kroner til å forbedre politidistriktenes kapasitet til å avdekke og straffeforfølge internettrelaterte overgrep mot barn, og til sammen 100 millioner kroner til innsats mot vold og overgrep mot barn og vold i nære relasjoner i statsbudsjettet for 2024.
Representanten viser i sin begrunnelse til at «Operasjon Spiderweb» har blitt «nedlagt». Politimesteren i Sør-Vest har opplyst til meg at det dreier seg om en omorganisering. Politidistriktet har vurdert dette som mer hensiktsmessig enn tidligere organisering. De vil fortsatt ha en målrettet innsats mot overgrep mot barn, og alle opprettede saker vil prioriteres i den totale porteføljen av saker.