Skriftlig spørsmål fra Alfred Jens Bjørlo (V) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:106 (2023-2024)
Innlevert: 12.10.2023
Sendt: 13.10.2023
Besvart: 23.10.2023 av helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol

Alfred Jens Bjørlo (V)

Spørsmål

Alfred Jens Bjørlo (V): Hva var antall døgnplasser innen TSB i 2022 og 2021, levert av private og offentlige, hvor mange døgnplasser ligger det an til i 2023, og kan statsråden forsikre om at alle de nedlagte private døgnbehandlingsplassene nå har blitt erstattet innen helseforetakene?

Begrunnelse

Det har ikke manglet på forsikringer fra helseministeren om at antallet døgnbehandlingsplasser innen psykisk helsevern (PH), også tverrfaglig spesialisert rusbehandling (TSB), ikke skulle reduseres selv om fritt behandlingsvalg (FBV) ble avviklet. Ifølge NHO Geneo er over 200 døgnbehandlingsplasser bare innen TSB i ferd med å forsvinne. Tre eks. på institusjoner som allerede har lagt ned døgnbehandling er Vitalis Kragerø, We Care og Vangseter.
Statsråden har lovet at hun skal følges nøye med på utviklingen og sørge for at alvorlig psykisk syke skjermes. Gjennom bla Sykehustalen og oppdragsbrev har sykehusene fått beskjed om å prioritere psykisk helse og skjerme tilbud innen PH. Behov for en særlig innsats for å styrke tilbudet til mennesker med alvorlige psykiske lidelser, inkludert døgnkapasiteten, ble understreket.
I statsbudsjettet for 2024 skal en styrking på 150 millioner brukes på flere døgnplasser innen PH. Statsråden sier hun er glad for at dette prioriteres til tross for et stramt budsjett. Også i statsbudsjettet for 2023, var 150 ekstra millioner i sykehusene begrunnet med et styrket PH. Etter avviklingen av FBV har det blitt lovet at behovet for tjenester innen PH, også TSB, skal dekkes i helseforetakene. Dette gjelder også døgnbehandlinger. Ifølge tall fra NHO Geneo har innhentet, så hadde Helse Sør-Øst (HSØ) 230 pasienter i døgnbehandling innen TSB hos private i fjor høst. Ifølge dem har også HSØ nå redusert antall TSB-døgnplasser med minst 100 plasser avhengig av belegg. Det kan derfor virke som at pasienter som har behov for døgnbehandling ikke får et tilbud, eller de mottar poliklinisk behandling, som mange vil hevde at ikke er tilstrekkelig for veldig mange i denne pasientgruppen. Når det gjelder behandling for TSB-pasienter og avviklingen av TSB sier statssekretær Ellen Rønningen-Arnesen at dersom situasjonen tilsier det, vil helseforetakene øke egen kapasitet, utvide gjeldende avtaler med privat eller inngå nye avtaler. Det synes å være langt mellom det som sies av helseministeren og det som faktisk skjer i helseforetakene. Undertegnede er bekymret for at helseministeren, som sier hun har kontroll, stilltiende har samtykket til en nedbygging av døgnkapasiteten i helseforetakene, eller har resignert på området.

Ingvild Kjerkol (A)

Svar

Ingvild Kjerkol: For å svare på spørsmålet har jeg bedt om innspill fra de regionale helseforetakene.
Helse Midt-Norge RHF opplyser følgende:

«Helse Midt-Norge RHF har totalt 198 døgnplasser innen TSB i egen region, inklusive rusakutt og elektive avrusingsplasser, hvorav 92 døgnplasser hos 2 private ideelle leverandører med avtaler iverksatt fra 1. juli 2022. En nedgang på 7 døgnplasser fra foregående år kan forklares ut ifra befolkningens behov og utviklingstrend i behandlingen innen TSB i Helse Midt-Norge, i retning av mer dynamisk og individuelt tilpasset døgnbehandling.
Som et supplement til de offentlige TSB klinikkene har vi anskaffet døgnbehandling hos private ideelle, med mulighet for økt bruk av sekvensielle forløp og brukerstyrte senger, økt bruk av poliklinisk behandling og ambulante tjenester i tilknytning til døgnbehandling og kortere oppholdstid i døgnbehandling.
De private ideelle TSB leverandørene bidrar til et mer variert behandlingstilbud, noe som forventes å gi effekt i form av bedre pasientbehandling, flere pasienter som får tilbud samt kortere ventetid. Ventetid og fristbrudd peker i positiv retning ved at vi har få fristbrudd og innfrir ventetid innen 30 dager.
Helseforetakene har ingen planer om å redusere sine døgntilbud hverken i PH og TSB såfremt behovsutviklingen ikke tilsier ny vurdering. I 2021/22 ble det etablert ny sikkerhetsavdeling ved St. Olavs hospital HF. Dette er et nasjonalt, regionalt og lokalt tilbud for de aller sykeste pasientene innen psykisk helsevern, og har 21 sengeplasser fordelt på pasienter med opphold i medhold av psykisk helsevernloven og personer som gjennomfører dom på overføring til tvungen omsorg. Det nye bygget har kvaliteter som innebærer en betydelig forbedring av pasienttilbudet, og er lagt til rette for nye høyspesialiserte regionale eller nasjonale oppgaver ved behov. I tillegg er det i 2022 etablert nye lokale sikkerhetsplasser i Helse Møre og Romsdal HF og Helse Nord Trøndelag HF, totalt 14 sengeplasser. Helse Møre og Romsdal HF tar høst 2024 i bruk nye lokaler ved SNR Hjelset for flere funksjoner innen PH døgn på sykehusnivå og vil med dette også kunne tilby betydelig forbedring av helhetlig tjenestetilbud for disse funksjonene.»
Helse Nord RHF opplyser følgende:

«Situasjonen i Helse Nord når det gjelder døgnbasert behandling innen TSB har vært uendret i perioden 2021 til i dag. Det er 95 plasser i de offentlige helseforetakene og 87 plasser hos private institusjoner med avtale med Helse Nord. Det foreligger ingen planer om endringer på dette området som vil ha effekt i løpet av 2023. Da ordningen med Helfo-godkjenning av private rusinstitusjoner ble besluttet avviklet, vurderte Helse Nord at det var tilstrekkelig med ledig kapasitet ved de eksisterende behandlingstilbudene til at en eventuell økning i innsøking kunne ivaretas uten etablering av nye tilbud, og det er ingen indikasjon på at situasjonen har endret seg siden da.»

Helse Sør-Øst RHF opplyser følgende:

«Under begrunnelsen om antallet døgnplasser innen tverrfaglig spesialisert rusbehandling (TSB) i 2021 og 2022 synes betegnelsen “private” utelukkende å benyttes om leverandører som har levert tjenester under ordningen Fritt behandlingsvalg (FBV). Helse Sør-Øst RHF har imidlertid avtaler med et stort antall private leverandører som ikke er en del av FBV-ordningen.
Helse Sør-Øst RHF hadde i 2021 og 2022 avtaler med 22 private ideelle leverandører innen TSB om kjøp av 709 døgnplasser. Det ble med bakgrunn i avviklingen av godkjenningsordningen FBV gjennomført en anbudskonkurranse som resulterte i 30 nye døgnplasser slik at det samlede antallet plasser nå er 739 døgnplasser. Det var i 2022 ca. 94 % belegg på avtalene. Dette er tilnærmet samme nivå som de tre foregående årene.
Helseforetakene har dessuten siden 2022 hatt til sammen 400 døgnplasser innen TSB, mot 410 døgnplasser i 2021. Reduksjon av ti plasser fra 2021 til 2022 er knyttet til avvikling av en bo- og omsorgstjeneste ved Sørlandet sykehus HF, der driften nå er opprettholdt i et samarbeid mellom kommunal helsetjeneste og frivillig tjenesteaktør. Dagbehandlingstilbudet innen TSB ble samtidig styrket. Sørlandet sykehus HF er godt fornøyd med endringen.
Godkjenningsordningen i FBV ble avviklet fra 31.12.2022, men med en overgangsordning på 12 måneder. Rapporteringen fra Helfo til Helse Sør-Øst RHF viser at det innen TSB var like høy aktivitet til og med mai 2023 som i året før. Flere FBV-leverandører har nå avviklet sin virksomhet, og det er de siste månedene betydelig reduksjon i antall pasienter som behandles. Helse Sør-Øst RHF har ikke hatt noen påvirkning på avviklingsprosessen, og en eventuell utvidelse av egen kapasitet har derfor vært vanskelig å planlegge. Per september 2023 har helseforetakene i Helse Sør-Øst betalt tilnærmet 161 millioner kroner for kjøp av TSB-tjenester fra FBV-leverandører.
Helse Sør-Øst RHF har flere virkemidler for å ivareta pasienters behov og tilstrekkelig behandlingskapasitet ved avvikling av godkjenningsordningen FBV:

1. Benytte restkapasitet i helseforetak, ideelle sykehus og hos private avtaleparter
2. Utvide eksisterende avtaler med private avtaleparter
3. Gjennomføre nye anskaffelser gjennom anbudskonkurranser
4. Utvide behandlingskapasiteten i helseforetakene og ideelle sykehus

Det foretas løpende vurderinger av behov for utvidelse av døgnbehandlingskapasiteten innen TSB ved helseforetakene. Aktivitetstallene i månedsrapporteringen til styret i Helse Sør-Øst RHF viser at det er en økning i antallet utskrevne pasienter, tilnærmet uforandret antall oppholdsdøgn og en økning i antallet polikliniske konsultasjoner. Det er ingen økning i antallet fristbrudd sammenlignet med samme tid i 2022. Ventetiden er svakt økende, men likevel tett opp til styringsmålet på 30,4 dager. Helse Sør-Øst RHF har derfor vurdert at kapasiteten inntil videre ikke trenger å økes utover den gjennomførte anskaffelsen på 30 døgnplasser.»

Helse Vest RHF opplyser følgende:

«I Helse Vest var det totalt 344 døgnplasser innen TSB i 2021 og 2022 (samlet for helseforetakene og de private institusjoner som Helse Vest har avtale med). Pr 1. oktober 2023 er det 328 døgnplasser. Det er i tillegg opprettet noen enheter innen psykisk helsevern som gir et behandlingstilbud til pasienter som både har rusmiddelavhengighet og alvorlig psykisk lidelse (ROP).
I perioden fra og med 2015 til og med 2022 var det en del døgnplasser tilgjengelig innenfor ordningen med ‘fritt behandlingsvalg’, i private klinikker godkjent av Helfo. I Helse Vest gjaldt dette tre institusjoner: Stiftelsen Karmsund ABR senter som var i drift fra 2015 og ut 2022, Unicare 12-trinnsklinikk fra 2015 og til avslutning i juni 2022 etter egen beslutning, og Mestringshusene Tysnes som ble godkjent av Helfo i november 2020 og avsluttet da ordningen ble avviklet i desember 2022. I 2021 var det i gjennomsnitt 39 pasienter ved slike Helfo godkjente institusjoner, samtidig som det i gjennomsnitt var 77 ledige døgnplasser i regionen.
Etter en jevn økning i antall pasienter med behandlingsbehov innen TSB etter innføringen av rusreformen i 2004, holdt antallet pasienter seg stabilt over flere år. I perioden fra 2016 til 2020 endret dette seg til en årlig nedgang på 0,5 % pr år (antall pr 100 000 innbyggere som fikk behandling). Fra 2020 til 2021 var nedgangen på 2 %.
Behovet for døgnplasser innenfor TSB overvåkes kontinuerlig, blant annet med å monitorere ventetider og fristbrudd. I 2023 har pasienter i Helse Vest ventet i 33 dager i gjennomsnitt på oppstart av behandling innen TSB.
Det totale døgntilbudet innen TSB i Helse Vest vurderes til å være riktig dimensjonert, det er god kvalitet i pasientbehandlingen, og behandlingsbehovet i pasientpopulasjonen svares ut på en forsvarlig måte.»