Marius Arion Nilsen (FrP): Formålet med industriens CO₂-kompensasjonsordning er å forhindre at kraftkrevende industri legger ned produksjonen og flytter den til land som ikke har like streng klimapolitikk, leser man på miljødirektoratets sider. Statsråden og regjeringen sier at ordningen blir for dyr, og foreslår en betraktelig svekkelse. Det er merkelig med tanke på at inntektene overstiger kompensasjonssummene.
Kan statsråden avklare hvor store inntektene blir for 2023 og 2024, hvor store utgiftene blir, og om regjeringen frykter utflagging av industri?
Begrunnelse
Kraftkrevende industri utsatt for karbonlekkasje, kan få økonomisk kompensasjon for deler av økningen i strømprisen på grunn av EUs klimakvotesystem.
Formålet med ordningen er å forhindre at kraftkrevende industri legger ned produksjonen og flytter den til land som ikke har like streng klimapolitikk, såkalt karbonlekkasje. Virksomhetene som er berettiget kompensasjon, må søke Miljødirektoratet om dette årlig.
Regjeringen kom i statsbudsjettet som ble lagt fram 6. oktober med en reduksjon av industriens CO₂-kompensasjon, ved et forslag om å øke «kvotegulvet» i ordningen fra kr. 200 til kr. 375 tonnet.
Regjeringen kutter CO₂-kompensasjonen for andre år på rad, i en tid hvor mange industriaktører har stengt ned eller redusert aktiviteten betraktelig. Som blant annet Alcoa i Farsund som har stengt 1/3 del av produksjonen grunnet ekstremt høye strømpriser. REC Solar, solcelleprodusenten har nok en blitt tvunget til å stenge ned produksjonen grunnet høye priser. Industrien sliter med å få kraftkontrakter som er konkurransedyktige, nødvendig for global konkurranse og fortsatt sysselsetting av flere tusen ansatte i landet. Denne regjeringen gjør da det sjokkerende å ytterligere svekke vilkårene til industrien med dårligere ordninger og reduserte konkurransevilkår.
Norsk industri konkurrerer ikke bare i Europa, men globalt. Mot Asia og Nord-Amerika, områder som ikke har kvotepriser og som produserer strøm med kullkraft og ikke ren fornybar kraft som vannkraft, som i Norge.
CO₂-kompensasjonen er nettopp for å forhindre at prosessindustrien flagger ut, det er hele intensjonen bak ordningen, særlig viktig da mange selskap har utenlandske eiere som ser på bunnlinjen for å bestemme om en bedrift skal opprettholdes, utvikles, flyttes eller legges ned.
Vi står overfor store utfordringer i et globalt perspektiv. Og gjennom regjeringens forslag kan vi risikere at verdens grønneste industri blir flagget ut. Noe som vil føre til mer utslipp, tap av arbeidsplasser og viktig kompetanse og mindre vestlig kontroll på verdikjedene.