Skriftlig spørsmål fra Olaug Vervik Bollestad (KrF) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:138 (2023-2024)
Innlevert: 16.10.2023
Sendt: 17.10.2023
Besvart: 24.10.2023 av helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol

Olaug Vervik Bollestad (KrF)

Spørsmål

Olaug Vervik Bollestad (KrF): Mener statsråden at Ønsketransporten driver et viktig tilbud i samfunnet, og vil statsråden vurdere en utvidelse av kriteriene i søknadsordningene slik at de passer for flere organisasjoner?

Begrunnelse

Ønsketransporten har gått fra øremerket tilskudd til søknadsbasert ordning, etter regjeringens omlegging av tilskuddsordningene i statsbudsjettet for 2023. Høsten 2023 var det snakk om en overgangsordning for aktører som Ønsketransporten, som plutselig fikk en mer usikker økonomisk situasjon. Flere av organisasjonene som før var øremerket faller ikke inn i kategoriene for noen av de øremerkede tilskuddene, og går en usikker økonomisk fremtid i møte.
Aktører som ønsketransporten bidrar med et viktig tilbud til sårbare mennesker, og meningsfulle øyeblikk for alvorlige syke mennesker. Dette er noe det offentlige selv ikke driver, eller nødvendigvis bør drive. Her spiller frivilligheten en viktig rolle, og gir merverdi til samfunnet gjennom sine bidrag.

Ingvild Kjerkol (A)

Svar

Ingvild Kjerkol: Frivilligheten leverer viktige bidrag til vår felles helsetjeneste og Helsedirektoratet forvalter søknader fra et stort antall organisasjoner hvert år. Det er generelt stor konkurranse om tilskuddsmidlene.
Det er statens oppgave å gi forutsigbarhet for hele frivilligheten, ikke bare de organisasjonene som er inne på statsbudsjettet. Søknadsbaserte tilskuddsordninger sikrer at søkerne må spisse både omtalen av tilbudene og rapporteringen av måloppnåelse.
Økonomiregelverket for staten sier at tilskudd skal gis fra en tilskuddsordning der en bevilgning blir utlyst og fordeles på flere mottakere på grunnlag av åpne søknadsprosesser og kjente tildelingskriterier. En hovedbegrunnelse for dette er at tilskuddsordninger dermed bidrar til å ivareta verdier som likebehandling, transparens og etterprøvbarhet i forvaltningen.
Vi har over flere år sett at antallet øremerkede tilskudd til enkeltorganisasjoner har økt, noe som har ført til at midlene til de søknadsbaserte ordningene har blitt redusert. Dette kan gå på bekostning av åpenheten og med det den generelle tilliten til at statens midler brukes på riktig måte. Det er ønskelig at så mange frivillige organisasjoner som mulig får mulighet til å søke om tilskuddsmidler, noe som fordrer åpne og tilgjengelige prosesser.