Sofie Marhaug (R): Kan klima- og miljøministeren akseptere en eventuell regelendring som fører til at alle tettsteder med mer enn 1 250 innbyggere må ha nytt renseanlegg, med kostnadene det medfører for innbyggerne, og hva gjør statsråden for å sikre at interessene til folk i Norge ivaretas i dette arbeidet?
Begrunnelse
Mandag 16. oktober ble EU-rådet enig om sine forslag til nytt avløpsdirektiv. Rådet ønsker at de nye, strengere utslippsreglene skal omfatte tettsteder med mer enn 1 250 innbyggere. Alle tettsteder større enn det må bygge felles renseanlegg innen 2035, i rådets forslag. Dette er en mulig kostnadsbombe for små tettsteder langs kysten i Norge. Regjeringen har jobbet opp mot EU, og vektlagt at det ikke vil være særlig positive miljøkonsekvenser av å bygge så mange renseanlegg langs kysten. Norsk Vann og andre har vektlagt det samme. Vi står foran enorme investeringer i vann og avløp for å nå dagens krav. Kravene som nå innføres i EU kan stjele penger og ressurser fra nødvendige investeringer. Altinget.no skrev i vår at:
"I et regnestykke gjort av Narvik kommune anslås at de foreslåtte endringene medfører at kommunen må investere om lag 350 millioner kroner i oppgradering og utbygging av nye og mer avanserte renseanlegg, noe også vil føre til økte driftskostnader. Kostnadene vil veltes over på forbrukerne. Og årlige avløpsgebyrer på over 50 000 kroner kan bli konsekvensen for husholdningene i en kommune som Narvik."
Norsk Vann slo i 2021 fast at, under dagens selvkostregime, kan vann- og avløpsgebyrene tredobles enkelte steder de neste 15-20 årene, og gi folk en ekstraregning på 8 000 kr. Dette var for å oppfylle dagens krav, ikke de nye EU-kravene i tillegg. Det fremstår utvilsomt at direktivet vil bli regnet som EØS-relevant, da det er en revisjon av et gammelt direktiv som er en del av EØS-avtalen. Det neste steget i arbeidet nå er trilogforhandlingene mellom kommisjon, parlament og rådet, og det er sannsynlig at arbeidet sluttføres gjennom våren før EU-valget i juni.