Skriftlig spørsmål fra Grunde Almeland (V) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:187 (2023-2024)
Innlevert: 19.10.2023
Sendt: 20.10.2023
Besvart: 25.10.2023 av helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol

Grunde Almeland (V)

Spørsmål

Grunde Almeland (V): På hvilke måter vil statsråden sørge en fortsatt satsing på rusmiddelforskningen, og har statsråden planer om å opprette et rusmiddelprogram i Forskningsrådet eller styrke den samfunnsvitenskapelige rusmiddelforskning på annen måte for å nå egne uttalte satsinger på området?

Begrunnelse

Rusmiddel- og tobakksbruk er blant de viktigste modifiserbare risikofaktorene for tap av friske leveår og død i Norge, og bidrar til betydelig sosial ulikhet i befolkningen. Slik bruk og relaterte problemer er sentralt i flere store satsninger fra regjeringen, som Forebyggings- og behandlingsreformen på rusfeltet og Nasjonal alkoholstrategi. Siden SIRUS ble innlemmet i FHI, har samfunnsvitenskapelig rusmiddelforskning gått gjennom betydelig nedbemanning. I forbindelse med omorganiseringen av den sentrale helseforvaltningen skal nå flere gjenværende forskere flyttes til Helsedirektoratet fra FHI, mot faglige råd fra FHI, fagforeninger og interessegrupper. Forskning er en forutsetning for vellykket implementering og evaluering av satsningene.

Ingvild Kjerkol (A)

Svar

Ingvild Kjerkol: Bruk av rusmidler påfører berørte personer betydelige problemer og lidelser, og samfunnet omfattende omkostninger hvert år. Samtidig vet vi at dette er folkehelseutfordringer som kan påvirkes og begrenses med treffsikre politiske grep. Det forutsetter bl.a. at vi forstår hva som er situasjonen for rusområdet og hva som rører seg i form av nye trender og utviklingstrekk. Til det trenger vi beslutningsgrunnlag som oppdaterte og pålitelige data og forskning, samt økt utveksling av slik informasjon på alle nivåer. Videre er det nødvendig med kunnskap om ulike påvirkningsfaktorer og internasjonale strømninger som har og kan ha betydning for bruk og skadeomfang.
De nevnte endringene i ansvarsfordeling mellom Folkehelseinstituttet og Helsedirektoratet vil samle fagmiljøer for bedre utnyttelse av ressurser og fagkompetanse, samt gi et skarpere organisatorisk skille mellom helseforvaltningens kjerneoppgaver – myndighetsutøvelse, tilsyn og kunnskapsproduksjon. Formålet med omorganiseringen er ikke å redusere den samlede ressursbruken, men å oppnå gevinster i form av blant annet:

• Bedre støtte til kommunene
• Bedre utnyttelse av helsedata
• Tettere kobling mellom digitaliseringsarbeidet og tjenesteutviklingen
• Større synergier mellom det brede folkehelsearbeidet og arbeidet i helse- og omsorgstjenestene

Endringene, som også enhetene med ansvar for rusmiddelspørsmål omfattes av, vil bidra til at Helsedirektoratet rendyrkes som en utvidet og mer helhetlig myndighetsetat med «følge-med» og rådgivningsfunksjoner innen hele helse- og omsorgstjenesten. Folkehelseinstituttet rendyrkes som en mer spisset kunnskapsetat med ansvar for kunnskapsoppsummeringer og forskning. Forskning vil fortsatt være en viktig og vesentlig del av samfunnsoppdraget til instituttet – herunder også rusforskning.
Det foreligger per i dag ingen planer om å opprette et rusmiddelprogram i Forskningsrådet. Budsjettformålene (tidligere omtalt som program) som finansieres fra Helse- og omsorgs-departementet gjennom Forskningsrådet, kan imidlertid finansiere rusmiddelforskning både innenfor forebygging/folkehelse og tjenesteforskning, samt innen behandling/rehabilitering/ klinisk forskning. Dette bidrar blant annet til mer tverrfaglig forskning og forsknings-samarbeid. Det er viktig at forskere innenfor rusfeltet søker om midler når det er utlysninger i Forskningsrådet og at de når opp i den nasjonale konkurransen som skal sikre kvalitet og nytte til det beste for brukeren og tjenesten.
Når det gjelder spørsmålet om å styrke den samfunnsvitenskapelige forskningen på annen måte, vil en eventuell styrking av slik forskning i tilfelle først bli varslet i den kommende forebyggings- og behandlingsreformen, eller i forbindelse med de årlige budsjettforslagene.