Skriftlig spørsmål fra Bjørnar Moxnes (R) til utenriksministeren

Dokument nr. 15:197 (2023-2024)
Innlevert: 20.10.2023
Sendt: 23.10.2023
Besvart: 31.10.2023 av utenriksminister Espen Barth Eide

Bjørnar Moxnes (R)

Spørsmål

Bjørnar Moxnes (R): Hva vil utenriksministeren gjøre for at advarslene og anbefalingene fra FNs menneskerettighetssystem og forpliktende internasjonale menneskerettighetskonvensjoner tas til følge og overholdes av britiske myndigheter i forbindelse med arrestasjonen av WikiLeaks-grunnlegger Julian Assange, og hva tenker ministeren om følgene for pressefriheten i Norge og Europa av USAs nye praksis med å straffeforfølge individer i Europa for publisering og kildebeskyttelse som til nå har vært normal praksis i vestlige, inkludert norske, medier?

Begrunnelse

Denne uken tildelte Norsk PEN Julian Assange Ossietzkyprisen 2023 for sitt kritiske pressearbeid og sin innsats med å varsle om kritikkverdige forhold i USA og de alliertes krigføring.
Storbritannia har åpnet for at Assange kan utleveres til USA, selv etter avsløringen om at CIA la planer for å drepe ham. USA ønsker å idømme Assange 175 års fengsel for publisering av dokumenter som avslører amerikanske krigsforbrytelser, tortur, ulovlig innblanding i andre land og drap på journalister.
New York Times har konkludert at det er vanskelig å skille juridisk mellom det Assange gjør og avisens egne journalistiske metoder: «å søke opp og publisere informasjon som embetspersoner ville foretrukket å holde hemmelig, inkludert graderte nasjonale sikkerhetsspørsmål». Assange rettsforfølges altså for det samme som norske medier gjorde da de offentliggjorde WikiLeaks-dokumentene.
Det er mange autoritære stater som forfølger og mishandler sine egne varslere, journalister og utgivere. USA er imidlertid alene om bruke eget rettsvesen til å straffeforfølge utgivere fra andre land i andre stater, her i Europa, slik det nå skjer i Assange-saken. Om USA lykkes vil også andre autoritære stormakter følge deres eksempel og gå utover egne grenser for å straffe andre lands journalister.
Obama-administrasjonen valgte å ikke tiltale Assange fordi det ville være et angrep på pressefriheten. I likhet med Donald Trump ser imidlertid Biden-administrasjonen bort fra hensynet til pressefriheten.
Norske PEN, Amnesty International, Human Rights Watch, og ytringsfrihets- og andre menneskerettsorganisasjoner i Norge og verden mener utlevering av Assange utgjør en trussel mot pressefriheten.
Ifølge FNs torturekspert er heller ikke USA

«en trygg stat når det gjelder bruken av tortur i saker som gjelder nasjonal sikkerhet». FNs spesialrapportør for utenomrettslige henrettelser fastslår at Assange nå er utsatt for «[…] en reell risiko for alvorlig brudd på sine menneskerettigheter».

FNs arbeidsgruppe mot vilkårlig fengsling (UNWGAD) har også krevd løslatelse av Assange.

Espen Barth Eide (A)

Svar

Espen Barth Eide: Jeg viser til tidligere svar fra utenriksminister Anniken Huitfeldt på spørsmål fra Stortinget om Julian Assange, herunder svar av 20. desember 2021 og 18. april 2023 på spørsmål fra representanten Moxnes (R) og svar av 8. juli 2022 til representanten Nyholt (R).
Storbritannia er tilsluttet Den europeiske menneskerettighetskonvensjonen (EMK) og er dermed bundet av de samme menneskerettslige forpliktelsene som Norge på dette området. Spørsmål om utlevering er, som i Norge, gjenstand for domstolsbehandling og skal skje i tråd med EMK. Det er ikke naturlig for norske myndigheter å uttale seg om britiske rettsvesens og myndigheters behandling av spørsmålet om utlevering til USA. For øvrig forventer vi at både Storbritannia og USA overholder sine internasjonale menneskerettighetsforpliktelser i denne saken.
Ytringsfrihet og frie medier er under betydelig press i mange land. Dette henger sammen med en bekymringsfull global tilbakegang for demokratisk styresett og beskyttelse av menneskerettigheter. Derfor er det en prioritert sak for regjeringen å støtte innsats for ytrings- og pressefrihet, inkludert journalisters sikkerhet. En rekke norske og internasjonale organisasjoner får støtte til sitt internasjonale arbeid, deriblant Norsk PEN.
Norge jobber samtidig gjennom blant annet FNs menneskerettighetsråd, Europarådet og Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) for å få medlemsland til å ivareta ytrings- og informasjonsfriheten og etterleve sine menneskerettighetsforpliktelser. Som et eksempel på hvordan OSSE jobber med utfordringer i regionen, besøkte OSSEs representant for pressefrihet Storbritannia i oktober i år for dialog med blant annet myndigheter, akademikere og sivilt samfunn.